Звернення Гоголівського селищного голови до громади

Дата: 22.02.2021 15:12
Кількість переглядів: 3462

Фото без описуШАНОВНА ГРОМАДО!


Кілька останніх днів у Гоголівській громаді неспокійно. Причиною цьому - дискусія щодо земельного питання. Вважаю, що потрібно щодо цього все добре з"ясувати.  Розпочалося все 26 листопада минулого року, коли Головне управління Держгеокадастру в Полтавській області передало Гоголівській селищній раді Миргородського району у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 1499,8939 га, які знаходяться за межами населених пунктів та на які право власності виникає з моменту державної реєстрації. Загалом нашій селищній раді перейшло 102 земельні ділянки.
Виявилося, що близько 1000 га із усіх переданих вже знаходяться в користуванні ( ними користуються за старими актами на право власності).
Оскільки бюджет Гоголівської селищної ради потребує додаткових надходжень, бо навіть вже у квітні може виникнути проблема із виплатою зарплат працівникам територіального центру, на сьомій позачерговій сесії Гоголівської селищної ради керівництво громади винесло на розгляд депутатів пропозицію провести аукціон з продажу права оренди на три ділянки з усією технічною документацією: 1,1 га, 18,5 га та 37 га. Наголошую: продається не сама земля, а право на її оренду. При  цьому, переможець аукціону у подальшому сплачуватиме податок у розмірі 12% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
Якщо ж надали ці ділянки громадянам для ведення особистого селянського господарства, то вони сплачуватимуть за них податок лише 0,3% від нормативної грошової їх оцінки. Різниця в надходженнях до селищного бюджету очевидна. 
Звичайно, землю виділятимемо і громадянам, бо ж, зауважу, що на аукціон плануємо виставити лише 57 га із майже 500. 
За умови, якби аукціон відбувся, громада була б у виграші двічі, адже й кошти в бюджет ОТГ протягом терміну дії оренди надходититуть суттєві,  і земельні ділянки перебуватимуть у власності громади, тож навіть через роки їх можна буде використати, як землі запасу: надати у власність багатодітним сім"ям, молодим спеціалістам, учасникам бойових дій тощо.
Однак, через надто активних депутатів, втілити цей план у життя не вдалося. Питання розглядатиметься на наступній сесії, але справа в тому, що депутат Анатолій Бужин ініціював сходку устивлян, яку призначив на суботу, 20 лютого, куди прийшло близько 80 осіб, і вони після жвавого обговорення вирішили ( за 5 тисяч мешканців ОТГ), що землю треба роздати у власність ЛИШЕ УСТИВЛЯНАМ, хоча на земельні ділянки площею до 2 га мають право всі без винятку громадяни України,не залежно від їх місця проживання і розташування  земельної ділянки. Але ж місцеві фермери і, одночасно, депутати Гоголівської селищної ради Світлана Коляда, Олександр Рудич, тепер іще й Анатолій Бужин лобіюють лише власні інтереси: землю виділити тим, хто
віддасть її їм ( або хоча б Коляді) в оренду. Тоді й 12 % за неї не платити! Їм абсолютно байдужа доля Гоголівської ОТГ, потреби її мешканців. Анатолій Бужин  відкрито заявив у селищній раді про те, що його бюджет селищної ради не турбує, головне - щоб люди отримали землю. А те, що кошти потрібні для благоустрою, ремонту доріг, для покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів, врешті, на реалізацію Програми "Турбота", це наших депутатів-заколотників не обходить.
Їх призначення - збурювати свідомість громади всілякими брехнями, вигадками і наклепами. То зарплата в апарату селищної ради по 100 тисяч в місяць, то ще щось. Так, по сто тисяч, але на рік. А про те, що на землі, виділеній під сінокіс, побудована і кілька років поспіль приймає відвідувачів баня, а податки не сплачуються - мовчать, де ж і ким працює депутат-меценат  Бужин і скільки податків та куди сплачує він загадка. 
Я все ж вважаю, що проведення аукціону з продажу права оренди на земельні ділянки - це  правильне рішення, яке дасть змогу суттєво поповнити бюджет селищної ради. Якщо ж вони такі обізнані, то мусять знати, що корупція в цьому випадку абсолютно неможлива, бо всіма питаннями займатимуться не працівники органу місцевого самоврядування, а  суб’єкт господарювання, який має ліцензію на проведення земельних торгів.  
Хотів би ще порекомендувати шановним депутатам перш, ніж заважати розвитку громади і задовольняти її коштом власні амбіції, ознайомитися зі своїми обов"язками, повноваженнями і правами та відповідальністю за недотримання законодавства.   Боріться, панове депутати, за справедливість і дотримання Законів України, але почніть,будь ласка, із себе самих.
Це вам тема для роздумів, шановні земляки. Розраховую на вашу розсудливість і мудрість, бо поділом землі життя не закінчиться, нам разом треба розбудовувати Гоголівську громаду, щоб через кілька років не стати частиною Великобагачанської, Миргородської чи Великосорочинської ОТГ і не загубитися в них, як  голка в копиці сіна. Ми маємо всі шанси на спокійне і заможне життя у своїй Гоголівській ОТГ, варто лише  спільне поставити над особистим. 

Усім вам здоров"я і удачі!

Володимир ДАЦЕНКО,
Гоголівський селищний голова.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано