Потурбуємося про здоров’я дітей  влітку!

Дата: 21.05.2021 14:30
Кількість переглядів: 585

Фото без опису

Питання організації відпочинку та оздоровлення дітей є невід’ємною складовою держави.   Протягом останніх років зберігається тенденція погіршення стану здоров’я дітей, зумовлена негативними факторами соціально-економічного, екологічного і психоемоційного характеру.

Вплив постійно діючих факторів ризику, незадовільна екологічна ситуація, перенавантаження дітей, в першу чергу в шкільному віці призводять до значного зниження імунітету і розвитку у дітей хронічних захворювань.

Існуюча на сьогодні система медичного обслуговування школярів, на жаль, не забезпечує ефективного вирішення питань збереження їх здоров'я та зниження захворюваності в сучасних умовах зростання шкільних та соціальних навантажень.

Поліпшення стану здоров'я дітей, відновлення їх життєвих сил, зайнятість у канікулярний період, запобігання бездоглядності, створення можливості продовжити виховний процес та розвиток творчих здібностей дітей забезпечує організоване оздоровлення та відпочинок.

Головна мета оздоровлення та відочинку – покращення стану здоров’я дитячого населення, оновлення їх життєвих сил, зайнятість у канікулярний період, запобігання бездоглядності та безпритульності, продовження виховного процесу та розвитку творчих здібностей.

Однією з умов повноцінного оздоровлення та розвитку дітей є раціональний режим їх перебування в оздоровчому закладі. При складанні режиму враховуються такі фактори, як тематику відпочинкових чи оздоровчих змін, природно-кліматичні умови, санітарно-гігієнічні вимоги, вимоги до харчування та сну дітей. Режим дня має забезпечити дітям максимальне перебування на свіжому повітрі, участь в оздоровчих, фізкультурних і спортивних заходах, достатню тривалість сну, повноцінне харчування.

Основне місце в режимі дня посідає харчування, яке є одним з найважливіших чинників збереження здоров’я та працездатності. Правильно організоване харчування сприяє фізичному та розумовому розвитку, зміцнює організм, створює бадьорий настрій. В окремих випадках харчування відіграє роль лікувального фактора (дієтичне, лікувальне харчування).

Для оптимального розподілу навантаження протягом дня та посилення оздоровчого ефекту доцільним є чергування видів діяльності дітей з врахуванням їх віку, статі, стану здоров’я та функціональних можливостей.

У період літнього відпочинку особливу увагу необхідно приділяти питанням збереження життя та здоров’я дітей, попередженню дитячого травматизму, нещасних випадків.

У дітей шкільного віку травми можуть бути найрізноманітнішими. У побуті це можуть бути опіки,  падіння з велосипеда, з парканів, дахів, гаражів, дерев, дорожньо-транспортні пригоди.

Батьки! Життя та здоров’я дитини у ваших руках! Щодня нагадуючи дитині елементарні правила безпеки, ви застерігаєте його від можливих травм.

 

В.І.Костенко, лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великобагачанського управління ГУ ДПСС в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано