До уваги підприємців громади!

Дата: 31.05.2021 14:45
Кількість переглядів: 500

Фото без опису

Гоголівська територіальна громада попереджає   про відповідальність за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім

      Відповідно до ст. 153 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

 1) особами, які не досягли 18 років;

2) особам, які не досягли 18 років;

3) у приміщеннях та на території закладів освіти, закладів охорони здоров’я (крім ресторанів, розташованих на території санаторіїв);

4) у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

5) у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

6) у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей;

7) з торгових автоматів;

8) на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

9) поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

10) у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;

11)  з рук;

12) у невизначених для цього місцях торгів

     Продавець пива (крім безалко­гольного), алкогольних, слабоалко­гольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), ал­когольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші докумен­ти, що підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виник­ли сумніви щодо досягнення по­купцем 18-річного віку.

     У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин сто­лових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

     Згідно зі ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» до суб’єктів господарювання засто­совуються фінансові санкції у ви­гляді штрафів у разі порушення вимог ст. 153  цього закону у роз­мірі 6800 гривень.

     Окрім того, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності відповідно ч.3 статті 156 КпАП (від 7 грудня 1984 року №8073-X, редакція від 16.05.2017 року), а саме: до працівника підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування застосовується штраф від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 510 грн. До 1700 гривень.

     Водночас у такого підприємця анулюється ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів.           

     Тож шановні підприємці! Звертаємося до Вас із проханням неухильно дотримуватися чинного законодавства, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям, адже кожен з нас відповідає за майбутнє покоління.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано