НАВІЩО У ГРОМАДАХ СТВОРЮЮТЬ НАВЧАЛЬНІ ЗАКЛАДИ, ЩО НАДАЮТЬ ДОШКІЛЬНУ І БАЗОВУ СЕРЕДНЮ ОСВІТУ

Дата: 21.09.2021 11:45
Кількість переглядів: 870

Фото без опису

Останнім часом  у територіальних громадах  все частіше заходить мова про об’єднання загальноосвітніх шкіл та закладів дошкільної освіти. Виникла така потреба і в Устивиці Гоголівської селищної ради.

 Подібні заклади  (свого часу їх називали навчально-виховними комплексами)  створюються   за   рішенням місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Складається вони  із двох підрозділів - дошкільного та шкільного.

 

     Дошкільний підрозділ  забезпечує  належний  рівень дошкільної освіти  дітей. Шкільний підрозділ забезпечує     відповідний рівень загальноосвітньої підготовки учнів згідно  з  вимогами  Державного стандарту   загальної   середньої   освіти.

 

Оскільки з 1 січня 2021 року заклади освіти у нашій громаді взяли на баланс селищної ради, то утримання шкіл та дитсадків (крім коштів на заробітну плату вихователям) проводиться за рахунок бюджету громади. Тож доводиться відшукувати найоптимальніші варіанти реорганізації закладів освіти в ТГ, аби зекономити витрати на їх утримання та підвищити якість надаваних освітніх послуг. Чому в Устивиці варто  створити на базі ЗОШ І-ІІІ єдиний навчальний заклад, приєднавши до школи місцевий дитсадок та перенісши його у її приміщення? Найперше тому, що приміщення  Устивицької ЗОШ розраховане на 360 учнів, а навчається в ній наразі 150 школярів. При цьому опалюється все її приміщення, а тепло нині недешеве, і це відомо всім. А тепер стосовно приміщення Устивицького дитсадка. Воно велике, але в ньому є кімнати, які потребують ремонту. На даний час вони не використовуються. А вимог до закладів загальної середньої освіти та дошкільних навчальних закладів дуже багато, виконати окремі приписи коштуватиме нереальних грошей. Наприклад, понад 200 тис. грн. – вартість встановлення пожежної сигналізації, без якої  не може функціонувати дитсадок. Тож чи не доцільніше утримувати одне приміщення єдиного навчального закладу  та територію біля нього, тим паче, якщо їх достатньо для школярів і дошкільнят. 

Для того, аби розмістити 31-го вихованця ДНЗ «Ромашка» за всіма вимогами у школі цілком вистачає місця, до того ж,  дошкільнята, йдучи до дитсадка  в школі, вже призвичаюватимуся до території, адаптуватимуться до місцевості. Для старшої групи дошкільнят можна буде проводити  ознайомчі екскурсії у школу, тому діти не переживатимуть страхів незнайомих коридорів і кабінетів, коли стануть першокласниками. Вже розроблений план перебудови Устивицької ЗОШ І-ІІІ ступенів, для того, щоб вона могла прийняти вихованців-дошкільнят. Згідно з ним, малечу розмістять у нинішньому корпусі для молодших школярів, створивши всі необхідні умови для їх навчально-виховного процесу.

В Устивиці відбулися громадські слухання з приводу реорганізації  ДНЗ та об’єднання його зі школою. Звісно, з цього питання є різні думки, та наразі головне зберегти  обидва нині діючі навчальні заклади, раціонально  витрачаючи кошти на їх утримання та максимально підвищуючи рівень  надаваних освітніх послуг. Свого часу вихованців дитсадка виховували на орендованих квартирах та вдома у вихователів, тож варто  зробити все можливе, щоб уникнути подібних непопулярних заходів та створити всі необхідні умови для організації навчально-виховного процесу в дитсадку та школі.

Ідею створення в Устивиці об’єднаного навчального закладу  «Устивицької гімназії» підтримали своїм рішенням на чотирнадцятій  сесії восьмого скликання і депутати: «Керуючись статтями 104-108  Цивiльного кодексу України, статтями 59-60 Господарського кодексу України, статтями 43, 60 Закону України, вiдповiдно до ч.6  ст. 22 Закону України «Про освіту», ст. 11 Закону України «Про загальну середню освіту», зважаючи на демографiчну ситуацiю на територii старостинського округу, з метою економного та рацiонального використання бюджетних коштiв, ефективного використання матерiальних pecypciв та комунального майна, сесiя Гоголiвської селищноїi ради вирiшила: 1. Змiнити тип та перейменувати комунальний заклад  в  «Устивицьку гімназію», що забезпечуватиме початкову, базову середню ocвітy та має у своїй структурі  пiдроздiл, який забезпечує здобуття дошкiльної освіти для дiтей віком вiд трьох до шести (семи) poків з поступовим виведенням 10-11 класiв до 202З-2024 навчального року».  

 

 Тож наразі варто докласти максимум зусиль задля створення якомога швидше в Устивицькій школі  всіх необхідних умов для  переведення в неї дошкільнят.

 

Директор  ДНЗ «Ромашка» Алла Горбаньова так коментує ситуацію:

– На дітях та методиці виховання реорганізація закладу ніяк не позначиться. І тут є лише переваги. Сподіваємося, покращиться фінансування, завдяки чому садок  можна буде оснастити більш сучасною методичною літературою, обладнанням. Вірю в те, що умови для навчання та виховання дітей створять  якнайкращі, кадрові питання будуть вирішені на найвищому рівні, тому батькам вихованців як нинішніх, так і майбутніх, непокоїтися немає про що.

Директор Устивицької ЗОШ І-ІІІ ступенів  Юрій Кальник теж висловив свою позицію з питання створення на базі очолюваного ним  єдиного об’єднаного закладу «Устивицька гімназія Гоголівської селищної ради»:

  • Вважаю, що створення в Устивиці єдиного навчального закладу  – процес неминучий, адже в останні роки в селі спостерігається стійка тенденція до зниження народжуваності , тож зменшується кількість дітей і в навчальних закладах. Через це з кожним роком зростає вартість утримання одного учня, тому наше завдання – по можливості її знизити. Це один бік питання. Є й інший – у школі працюють  спеціалісти, які недоступні в ДНЗ «Ромашка». Наприклад, психолог, медична сестра, дошкільнята  матимуть змогу скористатися послугами шкільної бібліотеки, ознайомитися з комп’ютерними класами. Батькам наймолодших вихованців турбуватися про безпеку дітей не варто, бо школярі з ними не межуватимуть ні в будівлі, ні на подвір’ї, хіба що у разі необхідності і під наглядом педагогів. Спільними зусиллями педпрацівники дошкільного і шкільного підрозділів навчального закладу  намагатимуться створити позитивний імідж закладу, цьому всіляко обіцяє сприяти  й керівництво громади. Взагалі, змін боятися не потрібно. Як говорить східна мудрість: «Коли віє вітер змін, потрібно не мости будувати, а вітрила піднімати». Від змін варто брати все найкраще, користуватися ним, спочатку спробувати жити поновому, а потім робити висновки, чи варте це нове  чогось чи ні. На мою думку, дошкільнятам у новоствореному навчальному закладі буде дуже комфортно і перехід до школи  вже буде для них не  стресом, а наступною, вищою, сходинкою до здобуття сучасної якісної повної загальної  середньої освіти.
  • Тож, мабуть, батькам устивицьких школярів та вихованців дитсадочка, усім небайдужим мешканцям села варто повірити практиці створення закладів освіти, які забезпечують здобуття дошкільної, початкової, базової середньої освіти, визнаній та використовуваній в Україні, а також керівникам нині діючих  школи та дитсадка, котрі запевняють: від злиття двох навчальних закладів в один потрібно чекати тільки позитивних змін.

 

Зміни очікують і освітній заклад у Матяшівці. Вони мають порадувати батьків дошкільнят та  дітей шкільного віку, всіх патріотів села, адже  на тій самій чотирнадцятій сесії Гоголівської селищної ради восьмого скликання депутати проголосували за  створення відокремленого підрозділу Опорного закладу «Гоголівська ЗОШ І-ІІІ ступенів»  – філії «Матяшівська  гімназія», що забезпечуватиме  початкову, базову середню освіту та матиме у своїй структурі підрозділ, який забезпечуватиме здобуття дошкільної освіти для дітей віком від трьох до шести ( семи) років. Наразі у селі закладу дошкільної освіти немає і дошкільнят возять у Гоголівський дитсадок, тож ці зміни будуть корисними для матяшівлян. Тим паче, що 16 батьків ( понад двох десятків малюків)  надіслали голові селищної ради колективне звернення з проханням посприяти відкриттю на базі Матяшівської школи дитсадка.

Сподіватимемося, що освітня галузь у Гоголівській селищній раді  матиме довге і щасливе майбутнє, бо від освіти, отриманої у навчальних закладах залежить і прийдешній день громади, й усієї держави.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано