1 ГРУДНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДом

Дата: 01.12.2021 09:40
Кількість переглядів: 326

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щороку 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та рішення Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими 1988 року. З того часу минуло більше 30 років, але проблема боротьби з поширенням ВІЛ інфекції/СНІДу залишається досить актуальною для багатьох країн світу.

Метою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення обізнаності населення про ВІЛ-інфекцію/СНІД і демонстрація міжнародної солідарності перед загрозою пандемії. Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це ще одна можливість дізнатися про факти щодо поширеності ВІЛ-інфекції і втілити знання у практику. Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти та усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне здоров’я і здоров’я інших та толерантно ставитися до тих, хто живе з ВІЛ-інфекцією.

За оцінками програми Організації Об’єднаних Націй з ВІЛ-інфекції/СНІД (ЮНЕЙДС) з початку епідемії ВІЛ-інфекції у світі інфікувалося вірусом імунодефіциту (ВІЛ) приблизно 78 [63~89] млн. людей. Померло від захворювань, зумовлених СНІДом, більше 35 млн. осіб. ВІЛ-інфекція/СНІД стали потужними чинниками, що призводять до багатофакторного деструктивного впливу на соціальне та економічне життя суспільства. У найбільш уражених СНІДом регіонах відзначено зниження середньої очікуваної тривалості життя на 15-20 років. Для країн з негативним приростом населення масштабна епідемія ВІЛ-інфекції посилила існуючі демографічні проблеми. Економічний збиток від епідемії обумовлюється, в першу чергу, збільшенням непрацездатного населення.

У 2014 році стратегія ЮНЕЙДС щодо прискорення заходів у відповідь на ВІЛ-інфекцію/СНІД (Fast Track) запропонувала нові цільові показники прогресу у припиненні глобальної пандемії ВІЛ-інфекції після 2015 року: 90-90-90 (до 2020 року) та 95-95-90 (до 2030 року). Це означає, якщо 90/95% людей, які живуть з ВІЛ, будуть знати про свій ВІЛ-позитивний статус, і якщо 90/95% людей, які знають свій ВІЛ-позитивний статус будуть отримувати високоефективну антиретровірусну терапію, то у 90/95% людей, які отримували  відповідне лікування, рівень вірусного навантаження ВІЛ буде невизначуваним, що суттєво зменшить ймовірність передачі ВІЛ-інфекції та подальше поширення хвороби. Застосування підходу ЮНЕЙДС дозволить попередити до 2030 року приблизно 28 млн. нових випадків ВІЛ-інфекції, 21 млн. смертей, обумовлених СНІДом, уникнути додаткових витрат у зв’язку з ВІЛ у розмірі 24 млрд. доларів США та взагалі ліквідувати глобальну пандемію ВІЛ-інфекції.

У контексті забезпечення глобальних цілей у протидії епідемії ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні до 2030 року ВООЗ розробила Європейський план дій з профілактики і контролю за ВІЛ-інфекцією/СНІДом на 2016-2021 роки, що відповідає положенням Цілей Сталого Розвитку (ЦСР), Глобальної стратегії сектора охорони здоров’я з боротьби з вірусним гепатитом та інфекціями, що передаються статевим шляхом, а також  Європейської програми «Здоров’я-2020» і Стратегії ВООЗ з ліквідації туберкульозу до 2035 року.

На Засіданні високого рівня було підкреслено, що зусилля охорони здоров’я у протидії епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу на світовому рівні призвели до вражаючих успіхів у напрямку намічених цілей Глобальної Стратегії ЮНЕЙДС на 2011-2015 роки, більш відомої як Стратегія «Прямування до Нуля»: Нуль нових випадків інфікування; Нуль смертей, пов’язаних зі СНІДом; Нуль дискримінації.

Незважаючи на те, що починаючи з 2010 року, загальна кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у світі постійно скорочувалась, ВІЛ-інфекція залишається головною проблемою охорони здоров’я в Європейському регіоні ВООЗ, а в східній його частині розвиток епідемії крокує найбільш стрімкими темпами в світі.

Тенденції, що спостерігаються в структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції в Європейському регіоні ВООЗ, свідчать, що у порівнянні з 2005 роком кількість людей, інфікованих ВІЛ-інфекцією внаслідок гетеросексуальних контактів, збільшилася на 25%, статевих контактів між чоловіками — на 28%, тоді як кількість випадків інфікування в результаті споживання ін’єкційних наркотиків знизилась на 22%.

У східній частині Європи основними шляхами поширення ВІЛ-інфекції є гетеросексуальні контакти і споживання ін’єкційних наркотиків (66% і 28% нових випадків, відповідно), а рівень поширення ВІЛ-інфекції серед чоловіків, які мають гомосексуальні статеві контакти залишається дуже низьким (2% випадків). У центральній та західній частинах Європи статеві контакти між чоловіками залишаються основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції (28% і 44% від нових випадків, відповідно), гетеросексуальний шлях інфікування складав 24% і 33%, відповідно.

У 26 країнах світу СНІД залишається у п’ятірці причин передчасної смертності (до 65 років, за критерієм ВООЗ) та непрацездатності. Проте, регіон Східної Європи та Центральної Азії – єдиний регіон світу, де масштаби епідемії ВІЛ-інфекції продовжують зростати.

За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції серед країн Східної Європи та Центральної Азії. Аналіз даних щодо розвитку епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу дозволяє стверджувати, що масштаби епідемії в Україні продовжують поширюватися серед загального населення за рахунок збільшення епідемічної значимості статевого шляху передачі ВІЛ-інфекції. Враховуючи зростання частки осіб старше 25 років та частки осіб у ІІІ-ІV клінічних стадіях серед нових випадків ВІЛ-інфекції епідемію в Україні можна назвати «зрілою». Зростання показника захворюваності на ВІЛ-інфекцію, насамперед, обумовлено поступовим збільшенням рівня охоплення медичним наглядом ВІЛ-позитивних осіб у закладах охорони здоров`я. Для оцінки та прогнозування стану епідемії ВІЛ-інфекції в    Україні необхідне більш досконале вивчення епідемічного процесу на окремих територіях за кількісними та якісними показниками.

За даними Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також місто Київ.

За період 1987–2019 роки в країні зафіксовано 49 751 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий — 65,6%. Вчасне діагностування ВІЛ-статуса та початок лікування — гарантує довге та повноцінне життя.

Перший випадок ВІЛ-інфекції у Харківській області був підтверджений у 1987 році. Епідемія прийшла набагато пізніше, в середині 90-х років минулого століття.

Харківська область на сьогодні посідає 11-те місце серед областей України за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. З 2014 року після початку ООС, КНП ХОР  «Обласний клінічний центр профілактики і боротьби зі СНІДом» (далі – Центр) працює як опорний заклад в Східноукраїнському регіоні, в якому організовано обстеження, постановка під медичний нагляд та лікування мешканців Донецької, Луганської областей та АР Крим.

За період з 1987 року по 01.10.2021 р. в області зареєстровано 11713 ВІЛ-інфікованих громадян України і 68 іноземців (всього 11781 особа), в т.ч. серед вперше зареєстрованих інфікованих в поточному році – 60 серопозитивних дітей (2020 рік – 53 дитини). Cтатевий шлях зараження ВІЛ в звітному році становить 44,3%, парентеральним шляхом через введення наркотичних речовин інфікувалися також 44,3%  (2020 р. — 43,6 % статевий, 46,6% — парентеральний).

Діагноз СНІД в поточному році встановлено 127 хворим                            (2020 р. – 144).

 За звітний період померло 99  хворих на СНІД, в т.ч. від СНІДу – 61 особа (2020 р. від СНІДу – 47 осіб).

            Всього станом на 01.10.2021 р. під диспансерним наглядом в області знаходиться 5670 громадян України та  28 іноземців. 

Найбільш високі показники поширеності ВІЛ — інфекції в Лозівському – 343 особи, Балаклійському — 321 особа, Харківському — 301 особа, Первомайському – 154 особа.    

Для ВІЛ-інфекції характерний багаторічний перебіг хвороби, клінічно пов’язаний з прогресуючим зниженням імунітету і розвитком імунодефіциту. В основі імунодефіциту при цьому лежить поступове зниження кількості  CD4-лімфоцитів.

ВІЛ досить чутливий до зовнішніх чинників, він гине при використанні всіх відомих дезінфікуючих засобів, а також при нагріванні понад 56°С протягом 30 хвилин. Під дією прямих сонячних променів збудник ВІЛ-інфекції втрачає свої властивості протягом 12 годин і майже миттєво гине під дією ультрафіолетового випромінення. Однак у розчині наркотичних речовин, куди потрапила ВІЛ-інфікована кров, збудник зберігає свої властивості 7-15 днів, а у замороженій крові – до 10 років.

Основним стандартним методом діагностики ВІЛ-інфекції є імуно-ферментний аналіз (ІФА). Виявити ВІЛ-інфекцію можна вже через 3 місяці після зараження у 90-95% інфікованих, через 6 місяців – у 5-9% і у 1% випадків – через 1 рік.

Незважаючи на те, що в Україні офіційно продовжують реєструвати випадки ВІЛ-інфекції, у тому числі випадки захворювання на СНІД, епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні можна буде зупинити. Наша країна впроваджує нові підходи до припинення поширеності ВІЛ-інфекції/СНІДу та має усі шанси стати позитивним прикладом у зниженні нових випадків ВІЛ-інфекції та зменшенні смертності від СНІДу в країні.

На міжнародній конференції з протидії ВІЛ/СНІД у в Нідерландах, на який було зібрано 15 тисяч представників з усього світу, в липні 2018 українська делегація, членами якої були представники Міністерства охорони здоров’я України та БО «Мережа 100 відсотків життя», презентувала реальні кроки на національному рівні у протидії поширеності і подоланні ВІЛ-інфекції/СНІДу.

В Україні відбувається низка важливих заходів, які сприяють протидії поширенню хвороби, а саме:

Уряд України підтримав ініціативу міжнародної громадськості і спільну ініціативу ЮНЕЙДС та ЮНІСЕФ по проведенню Всеукраїнської інформаційної кампанії «Не дай СНІДу Шанс». З вересня 2016 року почалась перша хвиля цієї інноваційної кампанії під гаслом «Вірю – Не вірю». Ця інформаційна кампанія вже четвертий рік поспіль є результатом успішного партнерства та співпраці між урядом України та міжнародними організаціями – Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (UNAIDS) та компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, що діє за дорученням уряду Німеччини.   

           Послуги з супроводу та профілактики ВІЛ — це, насамперед, робота з населенням, що знаходяться в групах ризику інфікування вірусом імунодефіциту. Ці послуги включають проведення тестування, програму обміну шприців та голок, консультації для людей, які дізналися, що мають ВІЛ-інфекцію та психологічну підтримку. Усі витратні матеріали (швидкі тести, презервативи, шприці, тощо) для надання цих послуг вже є  в наявності – їх закупили міжнародні партнери.

Головним лікувально-профілактичним закладом щодо проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу в нашому регіоні є КНП ХОР «Обласний клінічний центр профілактики і боротьби зі СНІДом». Він співпрацює з громадськими благодійними організаціями, програми яких спрямовані на профілактику, догляд і підтримку ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. З метою розширення партнерства між урядовими, громадськими організаціями та фондами щорічно укладаються угоди про співпрацю з обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, благодійною організацією «Мережа 100 відсотків життя» м. Харків», міськими благодійними фондами «Надія Є», «Благо», «БФ Парус» та ін. З метою залучення уразливих груп населення (споживачі ін’єкційних наркотиків, особи, які надають сексуальні послуги за винагороду, чоловіки, які мають секс з чоловіками, ув’язнені) до цільових заходів і програм профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та хвороб, що передаються статевим шляхом, КНП ХОР «Обласний клінічний центр профілактики і боротьби зі СНІДом» сумісно з вищевказаними інституціями продовжує роботу з надання інформаційно-консультативних послуг, проведення до та після тестового консультування та тестування осіб з числа груп ризику.

           Впровадження антиретровірусної терапії (далі – АРТ) в Харківський області розпочалося з травня 2005 року. З 06 травня 2021 року на виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» комунальним некомерційним підприємством Харківської обласної ради «Обласний клінічний центр профілактики і боротьби зі СНІДом» укладено договір з Національною службою здоров’я України за наступними пакетами:

9 — Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація);

21 — Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ (та підозрою на ВІЛ) ;

22 — Лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії.

Станом на 01.10.2021 року АРТ отримує 3 846 хворих на ВІЛ-інфекцію            та СНІД (3 781 – дорослих та 65 дітей), в т.ч. 973 хворих отримує лікування препаратами, закупленими за кошти Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

На сьогодні продовжують функціонування 9 сайтів видачі АРВП (антиретровірусних препаратів) в Лозівському, Первомайському, Балаклійському, Красноградському, Дергачівському, Зміївському, Ізюмському           та Куп’янському районах області та на базі КНП ХОР «Обласна туберкульозна лікарня №1»,  КНП ХОР «Обласний протитуберкульозний диспансер №1».  

 

            Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні набула найбільших в Європі масштабів. Експертів ООН турбує той факт, що розвиток епідемії продовжує випереджати масштаби і темпи боротьби з нею. Як повідомляє Центр новин ООН, в Україні щодня, від СНІДу нажаль помирає в середньому 7 осіб. Ситуація ускладнюється в умовах карантину, який було запроваджено у зв`язку з новою пандемією Covid – 19.  Ще у 2013 році було запроваджено Європейський тиждень тестування. Мета ініціативи — збільшити кількість тестування на ВІЛ та вірусні гепатити й підвищити обізнаність людей про переваги раннього тестування на ці захворювання.
Уже восьмий рік поспіль тиждень тестування відбувся у країнах Європи. Шостий рік — до ініціативи, крім тестування на ВІЛ, було включено тестування на вірусні гепатити В та С. Другий рік поспіль Європейський тиждень тестування проходить двічі на рік — у травні та листопаді.
 Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я цього року закликали українців протестуватися на ВІЛ та гепатит С з 20 до 27 листопада.

          У рамках Європейського тижня тестування можна було безкоштовно перевіритися на ВІЛ та вірусний гепатит С у 17 регіонах України,  дє працювали пункти тестування. Їх адреси та час роботи можна було знайти на сайтах і FB-сторінках регіональних центрів громадського здоров’я. Наразі повністю вилікуватися від ВІЛ неможливо. Натомість сучасна антиретровірусна терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, що мають ВІЛ.
Зробити швидкий тест на ВІЛ та вірусні гепатити можна:

          Ще один канал для тестування це сайт  prozdorovia.in.ua. На сайті  prozdorovia.in.ua безкоштовні оральні тести на ВІЛ відтепер можна замовити додому. Це дуже зручно, особливо під час пандемії Covid — 19. Щоб скористайтесь сайтом prozdorovia.in.ua. треба обрати  опцію “Хочу обстежитись”. Сайт запропонує користувачу пройти анкетування, аби дізнатись про власні ризики  інфікування на ВІЛ, та замовити тест додому або ж допоможе знайти найближчий пункт тестування у своєму місті. Оральний тест на ВІЛ — одна з найновіших опцій у діагностиці захворювання. Він дуже простий у використанні, а результат можна отримати вже за 20 хвилин. Достовірність діагностики сягає  99% за умови дотримання інструкції. Замовити такий тест можна з будь-якого регіону України.
“Сьогодні досі майже кожен другий українець з ВІЛ не знає про свій статус. Обізнаність щодо стану свого здоров’я — головна запорука довгого життя. Ми хочемо, аби кожен українець подбав про власне здоров’я та здоров’я близьких. Саме заради цього ми розробили максимально зручний процес діагностики. Подбати про здоров’я можна, буквально не виходячи з дому”, — розказує Христина Бродич, директорка проекту USAID HealthLink, найбільшого в Україні проекту з тестування на ВІЛ. Сайт prozdorovia.in.ua — перший ресурс українською мовою, який об’єднав всю ключову інформацію про сексуальне та ментальне здоров’я, такі захворювання як ВІЛ, туберкульоз та вірусні гепатити. Тут можна знайти фахові рекомендації для лікарів та поради для пацієнтів як зберегти власне здоров’я та здоров’я близьких, перевірити себе за календарем щеплень, та дізнатись як убезпечити себе і рідних під час COVID-19. Контент сайту розроблено фахівцями найбільшої пацієнтської організації БО “100% Життя” спільно з експертами Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Ми сподіваємося, що одного разу можна буде сказати:

«Зі СНІДом покінчено!»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано