Увага! Зміни про вакцинацію!

Дата: 03.12.2021 09:51
Кількість переглядів: 927

 

 

"24 листопада уряд змінив правила карантину в Україні, які набудуть чинності 6 грудня. Посилення правил торкнеться у першу чергу невакцинованих громадян. Уряд вимушений піти на карантин для невакцинованих, оскільки коронавірус не відступає. Європа встановлює новий континентальний рекорд захворюваності на COVID-19 – 367 тисяч осіб у середньому за добу. І ми повинні вживати заходів для збереження життя громадян, які досі не прийшли до пункту щеплення, щоб захистити власне життя. Найбільше змін у правилах карантину стосується жовтого рівня епідемічної небезпеки", - сказав Ляшко.

За словами міністра, з 6 грудня бізнес, який працює в жовтій зоні, має перевіряти документи про вакцинацію або негативний тест у відвідувачів.

Також громадяни, які не отримали принаймні одне щеплення проти COVID-19 або не мають негативного тесту чи сертифіката про одужання, у жовтому рівні епідемічної небезпеки не зможуть:

- брати участь у проведенні всіх масових заходів, це стосується культурних, спортивних розважальних, соціальних, релігійних та інших заходів;

- відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;

- скористатися послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування, для них будуть закриті бари, ресторани, кафе.

Водночас робота банків, автозаправок, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил - носіння маски та дотримання фізичної дистанції 1,5 метра.

Окрім цього, Ляшко нагадав, що термін дії “жовтого” сертифіката з 6 грудня - 30 днів, раніше він становив 120 днів. Жовтий сертифікат - це документ, який засвідчує проведення одного щеплення, зелений сертифікат видається людині, яка пройшла повний курс, тобто зробила два щеплення проти COVID-19.

Також міністр додав, що мінімально можливі інтервали для введення других доз вакцин: Pfizer – 21 день, Moderna – 28 днів, CoronaVac - 14 днів, AstraZeneca – 28 днів.

Для дотримання карантинних вимог бізнес має перевіряти у відвідувачів всі COVID-сертифікати у спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком “Дія”.

За словами Ляшка, зараз МОЗ працює над поетапним впровадженням QR-коду і на всіх паперових документах, які використовуються в запропонованих карантинних обмеженнях.

Після зчитування QR-коду на смартфоні відображається статус COVID-сертифіката: чиннии? /нечиннии?. Без перевірки та зчитування COVID-сертифікат не вважається наданим та перевіреним.

Ляшко наголосив, що для зчитування не потрібно додаткових додатків чи засобів – достатньо “своєю Дією” зчитати QR-код.

У випадку відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів, власник закладу може понести відповідальність за статтею “Порушення правил щодо карантину людеий "Кодексу Украіїни про адміністративні правопорушення". Йдеться про штраф від 34 до 170 тисяч гривень.

Також міністр нагадав, що з 9 грудня набуває чинності Наказ про розширення переліку професій, для яких вакцинація є обов'язковою.

"Цього разу мова про працівників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; працівників установ та закладів, що надають соціальні послуги, закладів захисту прав дітей, реабілітаційних закладів; працівників підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави («Укрпошта», «Укрзалізниця» та інші).

 

 

Лікар із загальної гігієни                                                 Віра КОСТЕНКО.

"


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано