РУТИННА ВАКЦИНАЦІЯ: МІФИ та ПРАВДА  

Дата: 10.12.2021 09:55
Кількість переглядів: 265

 

Попри COVID-19, рутинну вакцинацію ніхто не відміняв. Обов’язкова імунізація в Україні, яку починають робити з першого дня життя, передбачає вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, гемофільної інфекції, гепатиту В, кору, краснухи, паротиту.

Також є щеплення, що не входять в «обов’язковий» перелік (тобто ті, які не покриваються із державного бюджету), проте вони рекомендовані та є дуже важливими, адже захищають від інших не менш небезпечних хвороб. До рекомендованих входять щеплення проти ротавірусної, менінгококової та пневмококової інфекцій, а також проти гепатиту А, папіломавірусу, вітряної віспи та грипу. Наприклад, щеплення проти менінгококової, пневмококової, ротавірусної інфекцій входять у національні календарі вакцинації багатьох країн. Такі вакцини можна придбати за власний кошт в аптеці або зробити щеплення у приватній клініці. Зараз в Україні почастішали випадки закупівлі вакцин для проведення додаткових рекомендованих щеплень у громадах за кошт місцевих бюджетів.

Тривожна статистика свідчить про те, що в Україні під час пандемії знизилась кількість рутинної імунізації серед дитячого та дорослого населення. За даними МОЗ, станом на 1 липня цього року лише 38,2% дітей до 1 року вакцинували від кашлюка, дифтерії й правця, а від поліомієліту щеплено 39,6% дітей до 1 року, 37,9% – у 18 місяців, 38% – у 6 років. Випадок цього небезпечного захворювання нещодавно зафіксовано на Рівненщині. Слід знати та усвідомлювати, що пандемія COVID-19 у жодному випадку не є перешкодою до введення інших вакцин.

А будь-які переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано