ІНТЕРВ'Ю З СЕЛИЩНИМ ГОЛОВОЮ

Дата: 30.12.2021 13:28
Кількість переглядів: 2301

Фото без опису

ЯКИМ БУВ ПЕРШИЙ РІК ЖИТТЯ ГОГОЛІВСЬКОЇ ГРОМАДИ. ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ
Минув перший рік життя Гоголівської селищної ради у повному її складі (після виборів 25 жовтня 2020 року до Гоголевого та Устивицького старостатів доєдналися Михайлівський та Матяшівський старостати). Свого часу з приводу її долі у колишньому Великобагачанському районі точилися справжні дебати: хтось пророкував її неспроможність вже у перший рік існування, інші навіть гадали, до якої із сусідніх тергромад її приєднають. Та час плине швидко, і ось рік минув. Яким він видався для Гоголівської селищної ради, ми поцікавилися в її очільника Володимира Даценка.
— Володимире Петровичу, минуло ледь більше року відтоді, як Ви очолили Гоголівську селищну раду. Час підбивати підсумки першого року життя громади у повному її складі. Найперше: чи вважаєте Ви цей період успішним?
— Я вважаю цей рік, насамперед, дуже важливим у розвитку нашої громади. Безсумнівно, він був успішним, хоча й нелегким. Робота проведена грандіозна: сформовано Виконавчий комітет селищної ради з усіма необхідними для повноцінного життя громади відділами, прийняли на баланс селищної ради навчальні заклади, приміщення лікувальних закладів, сферу культури, постійно дбали про благоустрій населених пунктів громади. Не пригадую жодного дня простою в роботі, часом вона просто кипіла. Прикро, що окремі мешканці селищної ради не помічають зробленого, хоча я їх розумію – людям властиво прагнути отримати все і відразу, та, на жаль, часто це не можливо через єдину причину – відсутність потрібних коштів.
— Ви завжди приділяли велику увагу благоустрою населених пунктів. Як із цим ідуть справи у Гоголівській громаді нині?
— Так, на моє переконання, мешканці сільської місцевості повинні жити в сучасних і чистих населених пунктах, користуватися максимумом зручностей. Звісно, абсолютно наблизити умови проживання у селі до міських ми не можемо, але досягнути порядку на вулицях, облаштувати громадські місця та місця відпочинку цілком можливо. Щоправда, устивляни на мене, мабуть ображаються, адже працюючи сільським головою першу каденцію, я приділяв благоустрою села значно більше уваги, але наголошую, тепер нам потрібно утримувати в порядку 5 населених пунктів. Для цього у громаді працює бригада працівників благоустрою у складі 15 осіб (а це робочі місця), які й лад в населених пунктах наводять, і ремонтують приміщення, котрі цього потребують. До речі, завдяки цій бригаді на ремонтах ми добре економимо кошти.
— Що вже відремонтовано?
— Зроблено багато. Насамперед, після прийняття закладів освіти на баланс селищної ради, ми зіткнулися з безліччю проблем у них – наслідками багаторічної безгосподарності, отримали чимало приписів, які варто було виконати у найкоротші терміни. Зволікати не стали і зробили ремонт в спортивній та актовій залах Устивицької гімназії, відремонтували харчоблоки у Гоголівській школі та Устивицькому дитсадку, фарбували, латали, прибирали щодня, перед останнім дзвоником встигли відремонтувати ганки в Устивицькій та Гоголівській школах. І нарешті останній передноворічний подарунок для устивицьких школярів – щойно у будівлі навчального закладу провели заміну сорока вікон на енергозберігаючі металопластикові, за що висловлюю щиру подяку депутату Полтавської обласної ради Оксані Винниченко. Зміни очевидні! Та ми продовжуємо рухатися вперед, маємо багато планів щодо вдосконалення навчальних закладів громади, створення всіх необхідних умов для роботи і навчання в них – щоб було тепло, зручно, сучасно, мали всі потрібні засоби для навчання, духовного і фізичного розвитку. На дітях економити ми не маємо права, тож докладемо всіх зусиль, аби у школах і дитсадках було затишно і цікаво. Крім цього, проведено ремонт асфальтового покриття на центральних вулицях Устивиці та Гоголевого, відновили дах на будівлі Гоголівської лікарні, але цим вже займалася бригада підрядників. Невдовзі завершиться ремонт старостату в Устивиці, який знаходитиметься у приміщенні, що перебуває на балансі селищної ради.
— Володимире Петровичу, Ви назвали Устивицький навчальний заклад гімназією?
— Так, зважаючи на задекларовані останнім часом зміни в освітній сфері держави та на демографічну ситуацію у старостинських округах громади, з метою економного і рацiонального використання бюджетних коштiв, ефективного використання матерiальних pecypciв та комунального майна, депутатами Гоголівської селищної ради, були прийняті рішення про реорганізацію Устивицьких школи і дитсадочка та створення Устивицької гімназії, що даватиме дітям базову середню та дошкільну освіти. Але хочу заспокоїти устивлян: Устивицька гімназія залишатиметься одинадцятирічкою до 2024 року (за умови, що до того часу МОН не внесе змін до діючого законодавства).
Зміни очікують і освітній заклад у Матяшівці. Вони мають порадувати батьків дошкільнят та дітей шкільного віку, всіх матяшівлян, адже на чотирнадцятій сесії Гоголівської селищної ради восьмого скликання депутати проголосували за створення відокремленого підрозділу Опорного закладу «Гоголівська ЗОШ І-ІІІ ступенів» – філії «Матяшівська гімназія», що забезпечуватиме початкову, базову середню освіту та матиме у своїй структурі підрозділ, який надаватиме дошкільну освіту для дітей віком від трьох до шести (семи) років. 
Михайлівську ЗОШ І ступеня, на жаль, довелося вилучити зі списку навчальних закладів громади, бо там залишилося тільки 5 учнів. Фінансування  таких шкіл повністю перекладене на місцеві ради, а навчання одного школяра коштує невиправдано дорого. З Михайлівського старостату школярів у Гоголеве возимо «Шкільним автобусом».
Взагалі, я мрію про навчальні заклади громади, в яких був би зразковий порядок, ідеальні умови для проведення навчального процесу та всі необхідні засоби навчання. Сподіваюся, що з молодими директорами (двоє з них були призначені цьогоріч після перемоги у конкурсах на посаду) нам це вдасться зробити. 
Нещодавно за Державною програмою «Ноутбук кожному вчителю» закупили 40 ноутбуків для вчителів. Вартість кожного – 18,7 тис. грн. Це нові ноутбуки HP 250 G8 45M75ES (Core i3-1115G4, RAM 8 Gb, SSD 256 Gb, FullHD) з 12-місячною гарантією та мишею на USB у комплекті. На них уже встановлена операційна система Microsoft Windows 10 Pro та преінстальований безкоштовний пакет OpenOffice. Це я дав інформацію для небайдужих, щоб перевірили вартість одного ноутбука. Наша громада профінансувала програму у розмірі 30%, тобто 269442 грн.
Дещо раніше – за програмою НУШ для учнів перших класів придбали меблі, дидактичний матеріал та мультимедійне обладнання, шкільний автобус. 
— Які Ваші прогнози щодо долі Устивицького сільського будинку культури?
— Буду відвертим – прогнози невтішні. Будівля дуже постраждала при пожежі, відбудувати її практично неможливо, бо жодна професійна комісія цього не дозволить зробити, крім того, це великий фінансовий тягар. Будувати інший клуб не на часі. Будемо для культурних заходів використовувати шкільну актову залу, подібне практикують в інших громадах. У приміщенні гімназії зараз трудиться директор будинку культури, туди ж перенесена і сільська бібліотека. Звичайно ж, спільно з депутатами, вирішуватимемо проблему клубу. На закиди земляків відповім прямо, що ніколи й нікому не обіцяв відбудувати його, хоча запевняю: дійдуть руки і до цієї постраждалої будівлі.
— Ви говорили, що мешканцям громади мають бути доступні всі необхідні послуги. Що для цього вже зроблено?
— У нашій громаді діють  ЦНАП та відділ соціального захисту населення. Тепер за низкою послуг мешканцям селищної ради не потрібно їхати у Миргород чи Велику Багачку. З переліком послуг, які надає ЦНАП, ви можете ознайомитися на офіційному сайті громади у розділі «ЦНАП. Послуги». А ще ми маємо територіальний центр соціального обслуговування населення із відділеннями соціальної допомоги вдома та надання соціальних послуг в умовах денного перебування і натуральної та грошової допомоги, на задоволення потреб громадян в отримані певних послуг працюють діловоди старостатів. Стосовно терцентру, користуючись нагодою, запрошую усіх мешканців громади поважного віку відвідати заклад, де його працівники допоможуть  вам  безкоштовно випрати білизну, одяг, відремонтувати одяг і взуття, розпиляти чи порубати дрова, викосити біля будинку траву, виконати дрібні ремонтні роботи, запропонують перукарські послуги. А ще у терцентрі ви зможете взяти на прокат засоби реабілітації та можете скористатися фізіотерапевтичними послугами: лазерною терапією, масажним ліжком, соляною шахтою, пройти сеанси ароматерапії та фітотерапії, а також стати учасниками клубів «Цікава кухня», «Здоров’я» та шанувальників народної пісні «Струни душі».
Нещодавно у Гоголевому відкрили поліцейську станцію, зробивши у приміщенні власними силами якісний ремонт, що відповідає всім вимогам, перед цим за державні кошти було придбано офіцеру громади Олегу Бульвіну робочий автомобіль, тож тепер мешканці ТГ можуть  розраховувати на захист правоохоронця 24 години на добу.
Нарешті в Гоголевому громадяни можуть скористатися банкоматом та послугами АЗС.
До кінця року на виконання бюджетної програми «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам та на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості» очікували отримати доступ до швидкісного Інтернету у Матяшівці, Михайлівці та Мар’янському, але, нажаль, роботи виконати не встигли. Однак, сподіваємося, що Інтернет у цих селах з’явиться вже на початку 2022 року.
— Володимире Петровичу, як правило, громадян цікавить два питання у діяльності органу місцевого самоврядування – витрати бюджетних коштів і земля. Що з цього приводу Ви можете сказати?
— З приводу бюджетних коштів. Вони, в першу чергу, спрямовані на потреби громади. Але багато державних структур, які фінансуються з державного бюджету, щомісяця звертаються з листами-проханнями про виділення їм коштів із бюджету селищної ради. Допомагаємо їм фінансово за можливістю, адже завжди, я ще раз наголошую, надаємо перевагу потребам шкіл, дитсадків, закладів громади та її мешканців.
Приємно, що селищна рада не має кредиторських заборгованостей. 
А щодо землі, то я був і залишаюся прихильником того, аби частину земель виставити на аукціон з продажу права оренди, щоб поповнити бюджет селищної ради. Наголошую: продається не сама земля, а право на її оренду. Але всі земельні питання вирішує відповідна депутатська комісія і депутати на сесійних засіданнях. Звичайно це подобається не всім громадянам, адже не всі бажаючі отримати землю подають повний пакет документів, та ще й кілька депутатів мають з приводу надання громадянам земельних ділянок свої власні інтереси (всі землевласники на їх думку мусять віддавати свої наділи в оренду тільки їм). І постійна депутатська комісія з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища, благоустрою, комунального господарства, природокористування та охорони довкілля, і депутати на сесії, і працівники земельного відділу виконавчого комітету діють згідно чинного законодавства. А стосовно того, хто отримав земельні ділянки, то це близько півтисячі громадян, і, переконую, що родичів, кумів, сватів, друзів, працівників селищної ради і депутатів серед них мізер, на відміну від того, як було раніше. Тож, надаються земельні ділянки і громадянам для ведення ОСГ, і 257,7 га передбачили для створення ландшафтного заказника місцевого значення «Тухівський» для збереження на цій території природи у її первісному вигляді. Рішення сесій із земельних, як і всіх інших, питань доступні увазі громадян на офіційному сайті громади.
— Останнім часом увага мешканців Гоголівської громади прикута до діяльності КомСГП «Джерело». Які там відбуваються зміни?
— Зміни у «Джерелі» відбуваються суттєві. Після того, як його очолив Анатолій Штрикуль, господарство запрацювало на перспективу. Найперше, взяли курс на те, аби самим заробляти гроші на заробітну плату і розвиток господарства. На сесії депутати вирішили  надати СГП «Джерело» земельну ділянку та фінансову допомогу, у свою чергу, працівники господарства на чолі з керівником розпочали активну діяльність із розширення послуг для населення. Найближчим часом вони почнуть надавати повні ритуальні послуги (товари для поховання, копачі, перевезення), мешканці громади можуть розраховувати на послуги, необхідні у своїх господарствах (оранка, культивація, вантажоперевезення, вивіз сміття, ремонт сантехніки тощо), працює олійниця, млин, придбана кущорізка, преси для пет-пляшок і макулатури. Господарство займається водопостачанням і вивезенням сміття. Віднедавна між населеними пунктами громади організоване транспортне сполучення: двічі в тиждень курсує автобус.
— А про яку деревину на території господарства гуде Інтернет?
— Наразі  частину території двору КомСГП «Джерело» для зберігання деревини орендує ФОП Стойка Володимир Ілліч. Свого часу Гоголівська селищна  рада підписала меморандум про співпрацю із «Агентством місцевих доріг Полтавської області». Останнє займається утриманням доріг та їх узбіч (ремонт, чищення від снігу, вирубування та викорчування кущів і дерев на узбіччях). Нам ця співпраця вигідна в тому плані, що всі роботи на замовлення селищної ради виконує агенція, залучивши до роботи виконавця. У нашому випадку таким виконавцем є вже згаданий мною ФОП Стойка Володимир Ілліч. Він займається вирубуванням дерев у посадках понад дорогами, заготівлею та збутом дров, маючи для цього всі необхідні дозвільні документи, і час від часу вивозить деревину з території господарства. Дуже пильні устивляни намагаються щоразу сфотографувати цей процес та виставити світлини у соціальні мережі, аби порушити спокій у громаді. Запевняю вас, всі роботи ведуться законно. Мушу зауважити, що мешканці громади неодноразово зверталися із проханням розчистити те чи інше узбіччя дороги від старих небезпечних дерев або кущів, багато людей придбали у ФОП Стойка дрова, КомСГП «Джерело» отримує кошти від зданої в оренду території, тож я бачу в цій співпраці лише позитивні сторони.
— Останнім часом у громаді неспокійно, події в ній набули широкого розголосу не лише на Полтавщині, а й в Україні. Ваша думка з цього приводу. 
— Нажаль, це так. З першого дня своєї роботи селищним головою я чув погрози депутата Світлани Коляди про те, що вона працювати мені не дасть і зробить все можливе щоб змістити мене з посади. До неї приєдналося кілька однодумців, але, на щастя, у місцевій раді сформувалася депутатська більшість, яка співпрацює із керівництвом селищної ради задля розвитку нашої громади. Це не означає, що вони «посіпаки» Даценка, як називають їх у Фейсбуці «посіпаки» Коляди. Але це означає, що на сесіях селищної ради ми можемо приймати виважені, мудрі рішення, що сприяють розвитку громади і добробуту її мешканців. Мої політичні опоненти мріяли змістити мене з посади селищного голови та їм це не вдалося. Тепер купка депутатів (5-6 осіб) розгорнула війну проти депутатської більшості в селищній раді і сподівається позбавити їх мандатів. Вони критикують будь-яке ініційоване або прийняте більшістю рішення, хоча самі не пропонують нічого конструктивного, тобто – вони просто проти всього і всіх. Шановна громадо! Ви самі обирали депутатів селищної ради. Всі вони авторитетні, шановані ваші земляки. Невже ви вірите в те, що депутатський корпус складається із шістнадцяти дурнів та моїх «посіпак» і тільки шести мудрих та чесних. Мені здається, що подібна колотнеча призведе до остаточного розбрату, який може знищити нашу громаду. Тому я прошу кожного з вас оцінити зроблене у селищній раді за 2020-2021 рік та  ознайомитися із  планом соціально-економічного розвитку територіальної громади на 2021-2022 роки і зробити правильні висновки стосовного того, яким шляхом ми йдемо у майбутнє.
— Володимире Петровичу, чим у громаді Ви пишаєтеся, про що мрієте, що плануєте?
— Я пишаюся мешканцями нашої громади – працьовитими, справедливими, вимогливими, талановитими. Люблю Дні сіл у громаді, на цих святкуваннях люди щирі, розкуті, вони дають цінні поради і надихають на роботу. Обожнюю аматорів сцени наших клубних закладів, їх неповторні номери, пишаюся нашими спортсменами і їх перемогами,  низько вклоняюся вчителям теперішнім і колишнім, лікарям, будівельникам, працівникам нафтогазової промисловості, всім, хто творить на цій землі добро. Я мрію, щоб діти зростали розумними і здоровими, щоб громада наша була дружною і самодостатньою, щоб зникли всі чвари і непорозуміння, бо живемо ми один раз, тож пройти цей шлях треба гідно та залишити по собі добрі справи, а нащадкам – заможну громаду. Маю на меті працювати заради здійснення своїх мрій та на реалізацію плану соціально-економічного розвитку територіальної громади. Принагідно дякую депутатському корпусу, членам виконавчого комітету Гоголівської селищної ради за плідну роботу протягом року, що минув з дня першої сесії восьмого скликання, а також фермерам і підприємцям, котрі підтримували фінансово усі добрі справи у громаді. Користуючись нагодою сердечно вітаю усіх мешканців Гоголівської громади із прийдешніми Новорічними та Різдв’яними святами та зичу міцного здоров’я і миру в душах громаді та Україні!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано