Що потрібно знати про новий варіант коронавірусу «Омікрон»

Дата: 25.01.2022 16:28
Кількість переглядів: 329

 

       Варіант вірусу COVID-19 «Омікрон» викликає занепокоєння ВООЗ, оскільки доведено, що він має кілька мутацій, які можуть вплинути на його поведінку. Наразі про «Омікрон» відомо небагато, тому тривають численні дослідження для оцінки його передачі, тяжкості перебігу хвороби та ризику повторного зараження. Стабільна доказова база вказує, що Омікрон поширюється значно швидше, ніж штам Delta. Загальний ризик, пов’язаний з цим новим штамом, залишається дуже високим.

       Поява таких нових варіантів, як «Омікрон», нагадує нам, що до кінця пандемії COVID-19 ще далеко. Саме тому дуже важливо, щоб люди отримували вакцину одразу, як вона стає доступною.

      Вперше варіант «Омікрон» був зафіксований у листопаді 2021 року і зараз виявлений у більшості країн світу.

      Попередні спостереження вказують на те, що «Омікрон» на відміну від варіанту «Дельта» зумовлює менш важкий перебіг хвороби. Але ВООЗ попереджає, що його не слід сприймати як «легкий». Очікується, що збільшення випадків зараження спричинить збільшення кількості госпіталізацій, що  зможе призвести до збільшення кількості смертей.

       Проте вакцинація та дотримання запобіжних заходів, таких як уникнення місць скупчення людей, дотримання дистанції та носіння масок, є вирішальними для запобігання поширенню COVID-19.

        Як  можна захистити себе та свою сім’ю від варіанту «Омікрон»?

Найперше, що ви можете зробити — це зменшити ризик зараження вірусом. Щоб уберегти себе та своїх близьких, переконайтеся, що ви:

  • носите маску, яка прикриває ніс і рот (переконайтеся, що ваші руки чисті, коли ви надягаєте та знімаєте маску);

  • дотримуєтеся дистанції щонайменше 1 м від інших людей;

  • уникаєте погано провітрюваних приміщень та місць скупчення людей;

  • відкриваєте вікна, щоб покращити вентиляцію у приміщенні;

  • регулярно миєте руки.

     Коли настане ваша черга, зробіть щеплення! Вакцини проти COVID-19, схвалені ВООЗ, є безпечними та ефективними.

     І нарешті пам’ятайте важливе правило захворів - сиди вдома! Якщо  ви хворієте на коронавірусну інфекцію і перебуваєте на амбулаторному лікуванні або були в контакті з хворими,  маєте зобов’язання щодо самоізоляції – сидіть вдома, не наражайте на небезпеку оточуючих.

 

Костенко В.І., лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Миргородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано