ЗВЕРНЕННЯ ГОГОЛІВСЬКОГО СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ВОЛОДИМИРА ДАЦЕНКА ДО ГРОМАДИ

Дата: 07.05.2022 17:53
Кількість переглядів: 1198

Фото без опису

Шановні мешканці, гості Гоголівської громади, внутрішньо переміщені особи, які знайшли прихисток у нашому краї!

8 травня ми відзначаємо День пам’яті та примирення, 9 травня - День великої перемоги народів світу над нацизмом. Ми ніколи не забудемо безсмертний подвиг наших дідів-воїнів та трудівників тилу, у скорботі схиляємо голови перед світлою пам’яттю полег на полях битв, покійних ветеранів та низько кланяємося із великою вдячністю і шаною поодиноким учасникам Другої світової війни, котрі, на щастя, ще живуть поряд із нами. На жаль, радість від такого великого для українського народу свята цьогоріч затьмарена страшною війною, з якою прийшла на нашу святу землю загарбницька росія. Нині українцям не до святкувань, адже щодня гинуть наші воїни і мирні співвітчизники, щохвилини мільйони наших громадян стоять на сторожі незалежності України - на передовій, в окупованих містах та селах, у глибокому тилу, зі зброєю в руках і в полях, у конструкторських бюро і заводських цехах, гартуючи воєнну іпродовольчу безпеку держави та  та  допомагаючи внутрішнім переселенцям облаштуватися на мирних територіях рідної країни і турбуючись про безпеку і благоустрій всіх без винятку українців. Сьогодні всі ми наполегливо працюємо заради наближення довгоочікуваної і неминучої перемоги України над рашистами.  Тож пам’ятаючи подвиг дідів і батьків у Другій світовій війні, наразі ми виборюємо майбутню перемогу над злом, котре втілює в наш час росія, над нелюдською жорстокістю ворогів, виборюємо перемогу задля щасливого майбутнього наших дітей, спокою батьків, заради наших трудових буднів без повітряних тривог, тихих ночей, амбітних планів щодо розвитку громади, держави та втілення їх у життя.

Вважаю за потрібне саме напередодні визначної історичної дати  розповісти вам, як живе і працює Гоголівська громада зо дня початку війни і по сьогодні. Трудові будні працівників усіх без винятку установ, організацій, підприємств досить насичені. Із 24 лютого і до переможного завершення війни в нашій державі головним завданням керівництва, депутатів, працівників відділів виконавчого комітету  нашої селищної ради, керівників та працівників усіх установ, організацій, підприємств та господарств різного типу власності є спрямування зусиль та фінансів на створення безпеки мешканцям населених пунктів громади та внутрішньо переміщеним особам, а також створення для останніх всіх необхідних для тимчасово чи постійного проживання умов.

Із перших днів війни в усіх селах громади були створені волонтерські бригади та пункти гуманітарної допомоги. Дуже вдячний усім мешканцям селищної ради за небайдужіть, співчуття до біди ближніх, щедрість. Десятки ліжок, матраців, подушок, ковдр, наборів постільної білизни наші земляки надали у пункти прийому переселенців із гарячих точок України по першому проханню. У перші тижні проживання внутрішньо переміщених осіб у селах нашої громади місцеві мешканці повністю забезпечили продукти харчування для них: ділилися всім, що мали. У Михайлівському та Матяшівському старостатах більшість продовольства для потреб переселенців і наразі є наданою допомогою селян. Низький уклін кожному, хто долучився до цієї благородної справи!

Із 24 лютого у центральному пункті збору гуманітарної допомоги  в Устивицькій гімназії, у Гоголівській селищній раді та по старостатах  організували прийом речей та продуктів для наших армійців і переселенців. До цієї діяльності залучили працівників закладів освіти громади та відділів виконавчого комітету селищної ради, всіх небайдужих громадян. У Гоголівській школі, Устивицькій гімназії, дитсадках цих населених пунктів облаштували кімнати зі спальними місцями для тимчасового проживання там внутрішньо переміщених осіб, а також дуже оперативно обладнали туалетні кімнати та душові кабінки. Переселенці, які зупинялися в закладах освіти, а також представників територіальної оборони, благоустрою було забезпечено повноцінним гарячим харчуванням, яке надходило із їдальні Устивицької гімназії. Наразі харчують бійців тероборони та, за потреби, працівників благоустрою, котрі через інтенсивну роботу фізично не встигають пообідати вдома та переселенців, що час від часу прибувають у громаду та оселяються в її навчальних закладах.

Важливою ділянкою роботи в перші дні війни було також облаштування безпечних укриттів у Гоголевому та Устивиці. З цим завданням теж справилися успішно. Укриття є, у них присутнє все необхідне для перебування там людей, вони досить надійні. Дай, Боже, аби вони нам не знадобилися.

Великий внесок зробили у справу влаштування комфортного життя внутрішньо переміщених осіб  працівники КомСГП «Джерело». Вони виготовляли лавки, столи для укриттів, туалети  для домогосподарств переселенців, допомагали технікою та робочою силою.

Мушу зазначити, що ті люди, котрі вважають роботу із внутрішньо переміщеними особами простою і незначущою, дуже помиляються. Громадяни, які прибувають із місць проведення бойових дій, мають зламані долі, часто у них відсутні будь-які документи, найнеобхідніші речі, тож до кожного варто знайти підхід, крім гуманітарної допомоги, вони потребують ще й доброго слова розради.  Із перших днів війни до роботи  із переселенцями залучили працівників ЦНАПу та відділу соціального захисту населення, згодом на ці відділіли поклали і завдання формування довідок внутрішньо переміщених осіб, які є підставою для отримання переселенцями  гарантованих державою грошових виплат.

За весь воєнний час Гоголівська громада прийняла 1011 переселенців ( кількість щодня змінюється):  Гоголеве – 390 ( з них 100 дітей), Устивиця – 416 ( 81 дитина), Матяшівка - 87 (22 дитини), Михайлівка – 118 ( 25 дітей).  ( Близько третини з них – літні люди ( 60+), 139 родин із дітьми, 228 дітей, 34 інваліди ( серед них 6 маломобільних). Довідку внутрішньо переміщеної особи у ЦНАПі виконавчого комітету Гоголівської селищної ради отримали 670 громадян, решта - у відділі соцзахисту у Великій Багачці, де й розпочиналася їх видача, доки цю дію не передали органам місцевого самоврядування.  Переселенці приїздять у нашу громаду як до рідних, друзів, знайомих, так і навмання, просто втікаючи від війни. Для останніх було запропоновано тимчасове проживання у спеціально облаштованих для цього місцях у закладах освіти громади, потім хтось із людей вирушив далі на захід чи за кордон, хтось повернувся ближче до малої батьківщини, а для багатьох доведося шукати житло у населених пунктах нашої селищної ради. Відрадно, що наші земляки не лише сприяли пошуку вільних осель для переселенців, а й приймали їх у домогосподарствах, у яких мешкають самі.  Так, у Гоголевому внутрішньо переміщеними особами зайнято 143 домогосподарства ( 72 будинки, решта – квартири), в Устивиці – 140 домогосподарств, у Михайлівці – 44, в Матяшівці -  26. Пошуком житла для цих людей займалися працівники старостатів, відділів виконавчого комітету селищної ради, мешканці сіл, до того ж, багато нових домівок переселенців  потребували вмеблювання, забезпечення постільною білизною, предметами побуту. Всі поточні проблеми за участю відповідальних за роботу із внутрішньо переміщеними особами працівників  та небайдужих місцевих мешканців вирішували оперативно в цілодобовому режимі. Іноді люди зверталися до них навіть вночі, наприклад потребуючи медичної допомоги, за порадою чи консультацією. І запевняю: ніхто з них не відмовив переселенцям у допомозі.

Дуже важливою ділянкою роботи у нашій громаді, котра прийняла понад 1000 внутрішньо переміщених осіб, є забезпечення їх гуманітарною допомогою. Нині в Україні дуже поширений волонтерський рух, працює багато благодійних організацій, які постачають гуманітарну допомогу як з-за кордону, так і зібрану небайдужими нашими співвітчизниками із західних регіонів країни та великих міст. Зізнаюся, що без цієї допомоги нашій громаді утримувати переселенців було б сутужно. Однак, у співпраці з різноманітними громадськими організаціями Полтавською обласною військовою адміністрацією, Миргородською районною радою, народними обранцями, головами фермерських господарств, підприємств проблема із забезпечення людей одягом, засобами особистої гігієни, продуктами, постільною білизною, ковдрами частково вирішена і продовжує вирішуватися. Я сподіваюся, що внутрішньо переміщені особи, які знайшли прихисток у Гоголівській селищній раді, і надалі будуть забезпечені всім найнеобхіднішим для життя. Щиро дякую ГО " Підприємницька Сила Полтавщини " (Ліна Криволиско), церкві " Благодать ", Українському благодійному фонду допомоги та розвитку " HELPGROUP " (Давид Джалагонія),  волонтерам Юлії Боринець (Івано –Франківськ), Лілії Нікітенко, Людмилі Ковтун, ГО " Оберіг" ( м. Броди), мешканцям Дніпра Києва, підприємцю і політикові  Олександру Трухіну, а також  керівникам сільгосппідприємств, усім мешканцям громади, які щедро діляться зі співвітчизниками всім, що мають самі. З таким народом Україна обов'язково переможе.

У свою чергу звертаюся до вимушених переселенців, які прибули в нашу громаду із проханням з розумінням ставитися до тимчасових незручностей. Знайте: всі люди, з якими ви зустрінетеся у відділах виконкому селищної ради чи  у пунктах видачі гуманітарної допомоги, вирішуватимуть усі ваші проблемні питання. Якщо у певний час там не буде потрібних вам речей, засобів гігієни чи ліків, їх будуть замовляти. Ніхто не обіцяє вам одяг від кутюр, постіль від виробника, та все, що присилають благодійники – допомога від щирого серця, спробуйте відшукати поміж речей потрібне для вас і будьте вдячні за підтримку волонтерам, кожному, хто вам допомагає матеріально чи порадою. Думаю, що окремим переселенцям сподобається проживання у нашій громаді, і вони залишаться з нами і після перемоги. Тож будьмо єдиною родиною, всі питання вирішуймо відкрито, і все у нас буде добре, дружно і мирно.

З приводу гуманітарної допомоги можу заспокоїти кожного: вона у громаді спрямовується винятково за призначенням.  Всі продукти харчування і речі обліковуються відповідальним за це працівником виконавчого комітету селищної ради. Всі продуктові пакети, постільна білизна, ковдри, ліки, засоби гігієни видаються за довідками ВПО під підпис отримувача. Одяг, іграшки, у центрах видачі гуманітарної допомоги можна взяти особисто, ніхто не спостерігатиме за тим, що ви вибрали. Зауважу, що зараз у пунктах видачі гуманітарної допомоги  ( Устивицька гімназія, терцентр виконавчого комітету Гоголівської селищної ради та Матяшівський і Михайлівський старостати) ви можете отримати по потребі продукти та дитяче харчування, які є в наявності на даний час, засоби особистої гігієни, подушки, ковдри. Про видачу продуктових пакетів для окремих груп ВПО чи всіх без винятку ми повідомляємо у створеній для цього групі у вайбер, телефонуємо особисто. Хочемо не обділити нікого, а ви, шановні наші внутрішньо переміщені особи, звертайтеся, не соромлячись, до працівника, відповідпального за видачу гуманітарної допомоги, із проханням звернути увагу на вашу потребу і в разі постачання потрібних речей, ліків чи продуктів, ви їх отримаєте. Обліковуються також залишки всіх продуктів та речей, ніхто на них не претендує, адже ще й понині до нас їдуть українці зі сходу, півдня  та Харківщини. На запитання, чому гуманітарну допомогу видають через кілька днів після надходження, відповідаю: все доставлене потрібно розібрати та, залежно від кількості, вирахувати, як його видавати  - на особу, на родину, всім переселенцям чи багатодітним родинам або інвалідам. Розраховуємо в цьому питанні на ваше розуміння.

Велику допомогу внутрішньо переміщеним особам у всіх населених пунктах громади надають працівники територіального центру соціального обслуговування населення.  Особливим попитом користуються безкоштовні  послуги перукаря та швачки, ними можна скористатися під час виїздів працівників терцентру у села громади, про що постійно повідомляється у соцмережах або ж на місці у Гоголевому. Є група переселенців, котрі у терцентрі проходять оздоровчі процедури.

Небайдужі наші земляки надають посильну допомогу і нашим захисникам. Ще на початку війни був відправлений гуманітарний продуктовий вантаж  для військових із центрального пункту видачі гуманітарної допомоги, що знаходиться в Устивицькій гімназії. Планувалася така робота і надалі, кілька разів відправили воїнам тушонку, приготовлену з м’яса, наданого господарствами та  мешканцями громади. Але наразі нам потрібно турбуватися про понад тисячу внутрішньо переміщених осіб і працювати на  їх потреби. На території нашої громади діють волонтерські бригади, які плетуть маскувальні сітки та виконують для цього підготовчу роботу ( мешканці Матяшівці та члени Гоголівської первинної ветеранської організації), сухі борщові набори, локшину виготовляють вмілі господині в Гоголевому, постійно займається волонтерською діяльністю Анатолій Куліш. Не сумніваюся, що волонтерять десятки наших земляків, просто діють  не публічно, бо ж добро, зазвичай,  роблять мовчки.

Шановні громадяни!

Ось так живе і працює наша громада  під час війни. Я не розповідав вам про звичну роботу  працівників усіх установ та організацій, але, повірте, ніхто не сидить без діла. Якщо наразі зачинені школи і дитсадки, то вчителі проводять уроки дистанційно та ще й встигають брати активну участь у благоустрої населених пунктів, як і працівники ЗДО. Щодня виникають різноманітні малі й великі проблеми, які потребуть негайного втручання і вирішення. Чуємо потік критики щодо роботи керівництва громади. Не заперечую, не завжди все і скрізь  відбувається вчасно, але, на щастя,  досвіду роботи у воєнний період до цього ми не мали. Ми його лише набуваємо і дуже віримо, що він нам більше ніколи в житті не знадобиться. Тому працюємо, вчимося на помилках і знову працюємо. Пам’ятаємо про подвиг дідів у минулій війні і працюємо на перемогу у війні нинішній. Сьогодні робимо все заради перемоги України над загарбниками, заради майбутнього наших дітей і нашої держави. У єдності наша сила, тільки об’єднавши зусилля, роботу, мрії,  плани і стремління, ми вистоїмо, переможемо і всьому світові доведемо, що Україна  і її народ – нездоланні!

Вперед до перемоги!

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано