Пам’ятка з профілактики гострих кишкових інфекцій
Аналіз інфекційної захворюваності свідчить про те, що в Полтавській області зберігається напружена ситуація з гострих кишкових інфекцій.
Так, з початку 2022 року в області зареєстровано 771 випадок цих захворювань, що складає 27, 49 на 100 тисяч населення.
Показник захворюваності збільшився на на 59. 3% проти минулорічного показника аналогічного періоду
Основними причинами захворювання гострими кишковими інфекціями були: нехтування елементарними правилами особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, приготування та споживання харчових продуктів у домашніх умовах.
До групи гострих кишкових інфекцій належать дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, паратифи, рота вірусна інфекція та інші.
Основними клінічними проявами цих захворювань є підвищення температури тіла, нудота, блювота, діарея, загальна слабкість.
Захворюваність на гострі кишкові інфекції багато в чому залежить від того, наскільки ви обізнані з причинами виникнення, поширення та профілактики цих захворювань.
АБИ УНИКНУТИ ЗАХВОРЮВАННЯ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ ТАКИХ ПРАВИЛ:
- Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном зберігання;
- Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати у день приготування, зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2-х годин;
- Перед споживанням овочі, фрукти та ягоди необхідно добре промивати питною водою;
- Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд продукти можуть бути цілком доброякісні.
- М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
- Під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки – повинні бути окремі для сирого м’яса, риби і готових виробів. Це вкрай важливо !
- Усі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;
- Необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету, після догляду за тваринами. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки;
- Не готувати їжу при ознаках діареї;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з невідомих джерел водопостачання, а також - з річок, озер тощо;
- Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
- Приміщення, де проводиться приготування їжі,необхідно утримувати в чистоті.
- Пам’ятаючи фразу, - «Мухи – переносники інфекцій», не допускати контакту мух зі стравами, посудом, поверхнями для прийому їжі. Для цієї мети - надійно засітчувати вікна та двері.
Нагадуємо! При перших симптомах захворювання на ГКІ, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.
З повагою Миргородський районний відокремлений підрозділ
Державної Установи «Полтавський обласний центр контролю та
профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»
Миргородський РВП.