Профілактика отруєнь дикорослими грибами

Дата: 19.10.2022 10:34
Кількість переглядів: 256

Фото без опису

 

Протягом грибного сезону 2022 року в Полтавській області від отруєнь дикорослими грибами потерпіло 21 особа, з них 6 дітей, в тому числі в Миргородському районі – четверо дорослих. Смертей від грибних отруєнь не зареєстровано.

Останні два випадки трапились в м. Миргороді декілька днів тому, коли до Миргородської лікарні інтенсивного лікування потрапили чоловік та жінка із симптомами гострого отруєння  - нудотою, блюванням, проносом, загальною слабкістю. Напередодні на вечерю вони вживали смажені пластинчасті гриби, назбирані в березовому гаю на території курорту. При опитуванні постраждалі навіть не знали назви грибів. На щастя ці люди живі, але вкотре хочеться вказати на людську недбалість до власного здоров’я.

Головною причиною важких та смертельних випадків отруєнь дикорослими грибами є помилкове вживання блідої поганки замість їстівних грибів, так як її часто  плутають з печерицями та сироїжками. Бліда поганка містить отруту, яка не підлягає жодному виду кулінарної обробки. Особливо небезпечні отруйні гриби для дітей.

Гриби, навіть їстівні, важка для перетравлення їжа для дітей та людей похилого віку, осіб, що мають  захворювання  шлунково – кишкового тракту.

У харчуванні людей гриби мають лише смакове значення і споживаються в малій кількості, як приправа для страв.

 Звертаю вашу увагу на те, що отруєння викликають тільки існуючі отруйні та смертельно отруйні гриби, а не якісь там міфічні гриби - мутанти та інша екзотика.

Але якщо частині читачів все ж - таки захотілось зайнятися збиранням грибів - раджу запам’ятати такі правила:

  • Ні в якому разі не беріть незнайомих грибів з надією, що потім розберемося, бо така необачність іноді дорого коштує.
  • збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості, подалі від автодоріг, звалищ, складів отрутохімікатів та ін.:
  • не дозволяйте дітям збирати гриби і споживати їх;
  • не збирайте старих, пошкоджених грибів;
  • не беріть гриби, що мають в низу ніжки бульбовидне потовщення,  навколо якого є плівчаста оболонка;
  • відмовтесь від збирання сироїжок та печериць, їх молоді форми практично неможливо відрізнити від блідої поганки;
  • не куштуйте сирі гриби на смак;
  • перед приготуванням сирі гриби обов’язково почистіть, ретельно помийте питною водою і в цей же день приготуйте;
  • перед приготуванням гриби обов’язково проваріть у солоній воді, бажано декілька разів, воду злийте;
  • не консервуйте гриби в герметично закритих банках.

 

 

Лікар з гігієни харчування

Миргородського  РВП

ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ

України»                                                                                                ЛЛІЛІЯ ЯРЕМЕНКО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано