Електронні сигарети та вейпи: безпечна альтернатива чи шкода здоров’ю?

Дата: 25.01.2023 15:50
Кількість переглядів: 112

Відмова від куріння – одна з кращих речей, яку ви можете зробити для свого здоров’я. Куріння шкодить майже всім органам вашого тіла, включаючи серце. Майже третина смертей від серцевих захворювань є результатом як активного, так і пасивного куріння.

У вас може виникнути спокуса звернутися до електронних сигарет (електронні сигарети, вейп-ручки та інші пристрої для вейпінга), щоб полегшити перехід від традиційних сигарет до відмови від куріння. Але чи дійсно куріння електронних сигарет (вейпінг) краще для вас, ніж використання тютюнових виробів? Чи можуть електронні сигарети допомогти вам кинути курити раз і назавжди?                                              

   Що таке електронні сигарети?

Згідно із законом, електронна сигарета - це виріб, який може бути використаний для споживання (вдихання) парів, що утворюються внаслідок нагрівання компонентами такого виробу рідин, що містять або не містять нікотин. Вони можуть бути як одноразовими, так і багаторазовими.

– вейпінг електронних сигарет (електронні сигарети, вейп-ручки та інші пристрої для вейпінга) менш шкідливі, ніж куріння, але все ж небезпечні. Електронні сигарети нагрівають нікотин, ароматизатори та інші хімічні речовини, створюючи аерозоль, який ви вдихаєте. Звичайні тютюнові сигарети містять 7000 хімічних речовин, велика кількість з яких токсичні.

– дослідження показують, що вейпінг шкідливий для серця і легенів. Нікотин є основним компонентом як звичайних, так і електронних сигарет, та викликає звикання. Він є токсичною речовиною, яка підвищує кров’яний тиск та викид адреналіну, що збільшує частоту серцевих скорочень і ймовірність серцевого нападу.

– електронні сигарети – не найкращий інструмент для відмови від куріння. Хоча вони рекламуються як засіб, що допомагає кинути палити. Недавнє дослідження показало, що більшість людей, які мали намір використовувати електронні сигарети, щоб позбутися від нікотинової звички, в решті решт продовжували палити як традиційні, так і електронні сигарети.                                                       

  - серед молоді електронні сигарети популярніші за будь-які традиційні тютюнові вироби. Існує три причини, через які електронні сигарети можуть бути особливо спокусливими для молоді.

  • По-перше, багато підлітків вважають, що вейпінг менш шкідливий, ніж куріння.
  • По-друге, електронні сигарети можуть мати нижчу вартість, ніж традиційні.
  • По-третє, картриджі для вейпів часто складаються із таких ароматизаторів як яблучний пиріг чи кавун, які приваблюють молодих саме користувачів. Сигарети без запаху приваблюють менше.

    Але слід пам’ятати - безпечного куріння не існує. Вейп шкідливий як для курця, так і для людей, які вдихають вторинний аерозоль. Пари вейпа містять нікотин, тверді частинки й летючі органічні сполуки в концентраціях, які перевищують рекомендовані рівні. Куріння є фактором ризику для будь-якої інфекції нижніх дихальних шляхів. Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена ним. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин.

Всесвітня організація охорони здоров’я зараз не забороняє, а лише рекомендує громадянам утриматися від придбання та вживання електронних сигарет. Тому кожен сам обирає, наскільки важливим є для нього його ж здоров’я.

То ж, бережіть себе та оточуючих!!! 

Лікар із загальної гігієни Миргородського РУ Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Костенко В.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано