ДО УВАГИ ПАСІЧНИКІВ ТА АГРАРІЇВ!

Дата: 13.02.2023 16:57
Кількість переглядів: 176

 

Пам’ятка

проведення заходів по попередженню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських культур та угідь

пестицидами та агрохімікатами на територіях

селищних, сільських громад.

 

  1. Пасічники повинні отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у відповідній дільниці ветеринарної медицини Районної дільничної лікарні ветеринарної медицини Полтавської обласної держаної лікарні ветеринарної медицини, для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл.
  2. Поставити пасіку на облік в Об’єднаній Територіальній Громаді за місцем постійного розташування пасіки (Додаток 1), а у випадку кочівлі – у сільську раду, на територію якої прибули на кочівлю (Додаток 2) (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000р за № 737/4958, п. 7).
  3. При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це ОТГ, сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства за місцем постійного розташування пасіки протягом 10 днів.
  4. Пасічники повинні отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.
  5. Розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно ст. 15 Закону України «Про бджільництво».
  6. Пасічники повинні повідомити Заявою сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства на територію яких поставлені пасіки, про місце постійного розташування пасіки, біля якого поля знаходяться бджолосім’ї (Додаток 3).
  7. При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пестицидами та агрохімікатами пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів. У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3–5 км від місць проведення наземного обприскування.
  8. Керівники сільгосппідприємства і фермерського господарства повинні отримати в  ОТГ, інформацію на якій території знаходяться стаціонарні та кочові пасіки,.
  9. За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників (населення) даної місцевості (  преса, подвірні обходи,  ОТГ) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь. Для невеликих пасік, які не вивозять бджіл, попередити, на який час необхідно прикривати лотки при використанні конкретних пестицидів, згідно «Інструкції по попередженню отруєння бджіл пестицидами та агрохімікатами». Строки ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах.
  10. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли державну реєстрацію і включені в «Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».
  11. Застосовувати наземний обробіток ніж авіацію, при цьому враховувати швидкість вітру, не більше ніж 3-4 м/с.
  12. Обробітки пестицидами і агрохімікатами проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.
  13. Сільськогосподарським підприємствам, фермерам  не допускати обробітки квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл, або проводити їх в нельотний час бджіл ( після 21 год., або в нічний час).
  14. На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди.

В разі не дотримання Законів України « Про бджільництво», «Про пестициди та агрохімікати», «Про захист рослин»  керівники сільськогосподарських підприємств, фермери та пасічники несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

 

      Окрім того у випадку отруєння бджіл  необхідно провести такі дії:

  1. Скорочують гнізда сімей відповідно до їхньої сили, які втратили багато льотних бджіл, виймають в першу чергу медові рамки та з пергою, особливо зі свіжим принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.
  2. Забезпечують  сім’ї  бджіл водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.
  3. Звернутися до голови ОТГ з офіційною заявою про створення комісії для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб в склад якої входять:

-   представник сільгосппідприємства, що проводило обробіток;

- представники Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області в районі (районного управління – спеціалісти ветеринарної медицини та відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, Управління фітосанітарної безпеки – спеціаліст відділу  засобів захисту рослин фітосанітарної діагностики та прогнозування);

-   працівник  ОТГ.

-   господар пасіки;

-   свідки для засвідчення факту отруєння бджіл.

  1. Протягом 24 годин зібрати зразки загиблих  бджіл, шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.
  2. Відбирають зразки загиблих  бджіл, шматочок щільника (15х15) з свіжо принесеним нектаром та квітковим пилком. В кожний відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати відбору, а також засвідчені підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини, яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору та засвідчені підписами членів комісії.
  3. Складають акти проведеної роботи, які отримують всі члени комісії (окрім свідків).
  4. Зразки відібраних проб загиблих  бджіл, меду, перги разом з складеним актом направляють в лабораторію ветеринарної медицини                  (м. Київ вул. Донецька, 30) для проведення досліджень. Ці аналізи платні й проводяться за рахунок замовника.

Контактний телефон – (044) 243 3755

  1. Зразки проб відібраних  рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють до Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя, за адресою м. Київ, вул. Героїв Оборони, 6.

Контактні телефони - (044) 258-33-69; (044) 258-47-73;

Факс - (044) 526-96-43

9. Зібрані  всі документи направляють до суду.

Порядок розроблено відповідно Державних санітарних, Державних ветеринарних правил, Закону України  «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин»  та Закону України «Про бджільництво».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

 

                                       Голові  __________________ територіальної громади

                                       _______________________________________________

                                       Пасічника ______________________________________

                                       що проживає за адресою

                                       _______________________________________________

                                       _______________________________________________

                                       Тел._____________________________________

 

Заява

 

Прошу Вас зареєструвати пасіку у кількості ______ бджолосімей. Пасіка розташована  за адресою __________________________________________

______________________________________________________________

 

 

«___»________________ 2023 р.                    Підпис                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №2

 

                                       Голові  __________________ територіальної громади

                                       _______________________________________________

                                       Пасічника ______________________________________

                                       що проживає за адресою

                                       _______________________________________________

                                       _______________________________________________

                                       Тел._____________________________________

 

Заява

 

Прошу Вас зареєструвати кочову пасіку у кількості ______ бджолосімей. Пасіка розташована______________________________________________

______________________________________________________________

На території ___________________ пасіка буде знаходитися орієнтовно до _______________________________________________________________

Пасіка має ветеринарний паспорт , перевірена в ветеринарній лабораторії та не має інфекційних захворювань.

 

«___»____________2023 р.                                     

 

_______________/________________/

 

 

 

 

 

Додаток № 3

                                                        Керівнику сільсьгосппідприємства

                                                       _______________________________________

                                                       _______________________________________

                    пасічника_______________________________

                                                       що проживає за адресою

                                                       _______________________________________

                                                       _______________________________________

                                                       Тел.___________________________________

 

 

 

Повідомляю Вас, що моя пасіка розташована за адресою _____________ __________________________________________________________________ біля поля __________________________________на запиленні с/г культур.

Пасіка має ветеринарний паспорт, перевірена в ветеринарній лабораторії та не має інфекційних захворювань.

 

«___»____________2023 р.                                     

 

Попередження отруєння медоносних бджіл

Кожне використання засобів захисту рослин повинно бути обґрунтованим та доцільним. Асортимент пестицидів, час застосування та кратність обробок має відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, зобов’язані пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на право роботи з даними речовинами.

Взаємовідносини між суб’єктами господарювання та власниками бджіл регламентуються Законом  України «Про бджільництво», Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл (затвердженої наказом Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини
№9 від 30.01.2001)
, Державними санітарними правилами "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, іншими нормативно-правовими документами. Відповідно до чинного законодавства, забороняється проводити оранку та будь-яким іншим чином руйнувати медоносні угіддя, застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори росту, мінеральні добрива, інші препарати та здійснювати будь-які роботи, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору.

Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, територію і культури, що будуть оброблюватися, форми і методи його застосування, вказівку щодо часу ізолювання бджіл. Рекомендується також інформувати жителів  населених пунктів, прилеглих до полів, які будуть оброблятись пестицидами, про проведення даних видів робіт шляхом розміщення оголошень на дошках об’яв у громадських місцях  (біля магазинів, зупинок транспорту тощо).

Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду.

Обробку сільськогосподарських угідь проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години.

Пам’ятайте: попри рекламу, немає абсолютно безпечних пестицидів для бджіл.

Слід приділяти особливу увагу на угіддя, які межують із територіями, де бджоли проводять медозбір.  Особлива небезпека для бджіл виникає під час цвітіння ріпаку, соняшнику, гречки, дерев у садах та лісових насадженнях (акації, липи, ін.). В цей час активно використовують пестициди, особливо за допомогою авіації. Нехтування інтересами бджолярів, і, водночас, нехтування попередженнями господарників про проведення захисних заходів на сільськогосподарських угіддях може призвести до вкрай негативних наслідків: загибелі бджіл, погіршення якості меду, конфліктів, дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальність згідно із законом.

Взаємоповага між підприємцем та бджолярем, врахування ними інтересів один одного – є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.


 

Методичні рекомендації,

 щодо проведення заходів при підозрі отруєння бджіл пестицидами

 З метою впорядкування та узгодження дій при підозрі отруєння бджіл, під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами, Головне Управління Держпродспоживслужбив Полтавській області рекомендує проводити наступні заходи: 

  1. При зверненні власника пасіки з обґрунтованою заявою, щодо підозри на отруєння бджіл пестицидами ГУ Держпродспоживслужбив Полтавській області звертається до органів місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські ради, об’єднані територіальні громади, та ін.) з пропозицією щодо створення комісії по засвідченню факту загибелі бджіл, обстеження території та проведення відбору зразків. Склад комісії формується з представників: сільської ради (об’єднаної територіальної громади), ГУ Держпродспоживслужбив Полтавській області, департаменту агропромислового розвитку, депутатів (сільських, селищних, міських рад), власника пасіки, користувача (-ів) сільськогосподарських угідь, що знаходяться на відстані до 10 км від пасіки. 
  2. В максимально короткі строки (до 2-х днів), комісія обстежує пасіку з метою засвідчення факту загибелі бджіл та проводить комісійний відбір зразків: 
  • бджіл, які загинули та шматочок стільника (15 см х15 см) з свіжо принесеним нектаром, квітковим пилком та медом. У кожний відібраний зразок вкладають листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії та направляють на проведення дослідження.
  • рослин з поля обробленого пестицидами. Зразки рослин відбирають по діагоналі  поля в 7-10 точках з однаковою відстанню між ними, вкладаючи листок з написом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії. 
  1. За результатами проведеної роботи, члени комісії складають акт та оформляють супровідні документи на відібрані зразки (підмор, продукти бджільництва, рослини і ін.).
  2. Зразки відібраних проб підмору бджіл та продуктів бджільництва разом із супровідними документами для дослідження направляють в Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК НУБІП та/або акредитовані лабораторії Держпродспоживслужби за місцем розташування.
  3. Зразки відібраних рослин разом із супровідними документами, власник пасіки направляє у токсикологічну лабораторію ( Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК НУБІП та ін).
  4. У випадку підтвердження загибелі бджіл від отруєння пестицидами, власник пасіки із відповідними підтверджуючими документами може звернутися до суду у встановленому законодавством порядку. Шкода, заподіяна   внаслідок   порушення   законодавства  про бджільництво, відшкодовується в порядку та розмірах, встановлених законодавством України.

 

Що повинен знати агроном, фермер застосовуючи засоби захисту рослин?

  • за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це власників пасіки, яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблювальних площ;
  • повідомляти дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, і вказівку щодо часу ізоляції бджіл;
  • обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години;
  • обробки проводити в фазу бутонізації до цвітіння медоносних культур;
  • при авіаційному методі застосування пестицидів і агрохімікатів сповістити про необхідність вивозу пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місця проведення авіаційних обробок на період до 5 діб. Не застосовувати авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур та інших угідь, що розташовані ближче 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;
  • допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин лише осіб, які пройшли спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск;
  • застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і включені в «Перелік препаратів, дозволених до використання в Україні» та Доповнення до нього;
  • додержуватися регламентів зберігання, транспортування та застосування пестицидів.
  • всі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування.

 

Що повинен знати пасічник ?

Пасіки розміщують у благополучній щодо заразних хвороб бджіл місцевості, у сухих, освітлених сонцем, захищених від вітрів місцях, на відстані не ближче 500 м. від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередач, не менше 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з органами державного управління з питань ветеринарної медицини і місцевими органами влади. 

При розміщенні пасіки на присадибній ділянці (подвір’ї) огорожа повинна бути заввишки не менше 2,5 м для підвищення рівня льоту бджіл. Пасіка підлягає  реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах один раз в рік заснування пасіки.

Власник пасіки зобов’язаний поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки а у випадку кочівлі – у сільській раді, на території якої прибули на кочівлю.

Реєстрація пасік в районному (міському) управлінні Держпродспоживслужби проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної  особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними (міськими) управліннями  Держпродспоживслужби. Відповідне управління повинне видати в 30-денний термін заявнику ветеринарно-санітарний паспорт пасіки, що засвідчує факт її реєстрації. При зміні назви чи адреси пасіки  її  власник повинен проінформувати про це районне (міське) управління Держпродспоживслужби протягом 10 днів.

 Для перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур по території адміністративного району або за межі області, власнику пасіки необхідно отримати в районному (міському) управлінні Держпродспоживслужби, ветеринарне свідоцтво за формою №1. До перевезення на медозбір бджолосім’ї підлягають на місці клінічному дослідженню, профілактично-лікувальним обробкам з одночасним лабораторним дослідженням матеріалу з пасік, а вулики - дезінфекції і дезакаризації. Ці роботи мають бути завершені за 5 днів до відправлення.

 Після прибуття в район медозбору для запилення, бджоляр зобов'язаний пред'явити в управління Держпродспоживслужби району чи міста ветеринарне свідоцтво і ветеринарносанітарний паспорт пасіки.

При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, власник пасіки зобов’язаний ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. А у випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб.

ЛИСТІВКА АГРОНОМУ:

https://rada.info/upload/users_files/21045018/d5effd903ff1af5b337b30be35eecb93.pdf

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано