Про результати роботи пенсійної галузі Полтавщини протягом 2022 року

Дата: 20.02.2023 17:03
Кількість переглядів: 133

Звітний період роботи Головного управління майже повністю співпав із початком у 2022 році війни в Україні. Тому зусилля працівників пенсійної галузі області були максимально зосереджені на тому, щоб вчасно та якісно реалізувати урядові завдання щодо підвищення пенсій, подолати кризову ситуацію з наповненням бюджету, захистити та підтримати в актуальному стані унікальні електронні системи, завдяки яким здійснюється екстериторіальна обробка інформації про всіх застрахованих осіб, надати допомогу колегам із постраждалих від війни областей та людям, які через бойові дії змушені були покинути свої домівки. Разом з тим здійснювалася масштабна підготовка до впровадження нових функцій, покладених на органи Пенсійного фонду України на підставі урядових рішень. Проблемні ситуації, які повсякчас виникали за різними напрямками роботи, вирішувалися оперативно, з мінімальними людськими та часовими витратами.

У складних умовах сьогодення особливої уваги та допомоги потребують соціально вразливі верстви населення, насамперед, пенсіонери. На 01.01.2023 на Полтавщині налічується 410,5 тис. осіб пенсійного віку, у числі яких 21,8 тис. представників силових структур. Протягом року контингент пенсіонерів області зменшився на 3,2 тис. осіб, що пояснюється загальнонаціональними демографічними тенденціями.

Загальна сума коштів, спрямована на пенсійні виплати в області, за рік зросла майже на 14% і досягла 21 млрд 805 млн грн. Зокрема, на виплату пенсій через уповноважені банки спрямовано 17,2 млрд грн, через АТ «Укрпошта», - 4,6 млрд грн. У банківських установах обслуговуються майже 76% пенсіонерів регіону, що дозволило Головному управлінню за рік заощадити на доставці пенсійних виплат понад 308 млн грн бюджетних коштів.

Через активні бойові дії в багатьох областях України полтавські фахівці взяли на себе місію щодо пенсійного забезпечення сусідніх регіонів, зокрема, Сумщини, Харківщини і Херсонщини. Йшлося про нарахування коштів і підготовку виплатних документів, про перерахунки пенсій і обробку заяв на одержання різного роду послуг – у цілому близько 600 тис. громадян одержали вкрай необхідні виплати.

Мешканці області та внутрішньо переміщені особи продовжували обслуговуватися без прив’язки до місця проживання – як безпосередньо у сервісних центрах Фонду, так і дистанційно, через вебпортал Пенсійного фонду України, завдяки якому можна одержати дедалі все більше видів послуг. Окрім того, значно активізувалася робота телефонів «гарячих» ліній і діалог з громадянами через офіційну фейсбук-сторінку Головного управління. На відміну від цього у 2022 році порівняно з попереднім роком на 22% знизилась активність громадян щодо звернень у письмовій формі.

На Полтавщині у звичайному режимі продовжували функціонувати 17 відділів обслуговування громадян, робочі місця яких розміщені в 26-ти населених пунктах. Щодня до сервісних центрів Головного управління зверталися близько двох тисяч осіб.

За рік працівники сервісних центрів надали понад 410 тис. особистих консультацій, близько 72 тис. роз’яснень у телефонному режимі, опрацювали майже 103 тис. звернень на призначення і перерахунок пенсій тощо. Також опрацьовано 6,8 тис. заяв на призначення та перерахунок пенсій, які надійшли через вебпортал Фонду.

У рамках роботи по покращенню доступності та якості надання послуг упродовж 2022 року кількість віддалених робочих місць у територіальних громадах, центрах надання адмінпослуг, прозорих офісах області збільшилася з 48-ми до 61-го. У цілому пенсійним обслуговуванням було охоплено 55 із 60-ти територіальних громад Полтавщини (92%). Як свідчить статистика, за рік фахівці сервісних центрів здійснили 214 виїздів на віддалені робочі місця, де надали 2,4 тисячі послуг.

Механізм екстериторіального обслуговування громадян застосовується не лише при прийомі документів на призначення пенсій, а й під час їх опрацювання. Протягом року у Головному управлінні призначено 26,4 тис. нових пенсій, що на 7,6 тис. більше, ніж за відповідний минулорічний період; проведено 33,8 тис. індивідуальних перерахунків пенсійних виплат.

За видами призначених пенсій переважну більшість в області традиційно становлять пенсії за віком і по інвалідності (відповідно 73% і 15% від загальної кількості). Пенсію у розмірі нижче прожиткового мінімуму одержують лише 1% пенсіонерів. Виплату у розмірі понад 10 тис грн мають 26,2 тис. осіб, або 6% пенсіонерів. Пенсійні виплати в розмірі від 2100 грн до 4000 грн мають 60% одержувачів.

У визначені терміни та відповідно до законодавчих вимог проведені всі масові перерахунки пенсій. Завдяки цьому середній розмір пенсії в області протягом року збільшився на 581 грн і на 01.01.2023 року склав 4506 грн.

У Головному управлінні тривала реалізація заходів, спрямованих на розвиток інформаційних технологій і підвищення рівня основних функціональних процесів. Лише у перший місць війни через необхідність захисту інформації в умовах воєнної агресії призупинилася робота по обробці даних про застрахованих осіб і пенсіонерів.

У рамках функціонування сервісу вебпорталу Пенсійного фонду України «Електронна трудова книжка» за 2022 рік до Головного управління надійшло 65,7 тис. звернень щодо оцифрування відомостей про трудову діяльність, що на 35% більше, порівняно з 2021 роком. За принципом екстериторіальності забезпечено 100-відсоткове опрацювання таких звернень.

Електронні сервіси відіграють надзвичайну роль у цей складний час. Завдяки вебпорталу Пенсійного фонду України надається всебічна та якісна допомога нашим співвітчизникам. Важливим кроком на шляху цифрового розвитку стала інтеграція даних Пенсійного фонду до порталу «Дія». Наразі у зазначеному застосунку відображаються пенсійні посвідчення, які були виготовлені після 2014 року. Також в електронному кабінеті на порталі доступна інформація про трудовий стаж, можливе оформлення субсидій, є послуга призначення/перерахунку пенсії. Окрім довідки про трудовий і страховий стаж, можна також отримати довідку про доходи пенсіонера.

Незважаючи на вкрай напружену фінансово-економічну ситуацію в Україні та в області зокрема, у Головному управлінні забезпечувалася реалізація визначених Урядом пріоритетних завдань щодо наповнення пенсійного бюджету. Протягом року на 105,3% виконаний план надходження платежів до бюджету Фонду – як з єдиного внеску, так і щодо власних надходжень. За платежами, сплату яких адмініструють органи Пенсійного фонду, надійшло 283,1 млн грн. Планові показники виконані на 112%, що на 11,8% більше, порівняно з попереднім роком.

Досить гостро, особливо в нинішніх умовах, у Головному управлінні стоїть питання щодо повернення до бюджету Фонду заборгованих коштів з усіх видів платежів. На 01.01.2023 роботодавці області не сплатили 485,4 млн грн, з яких 58,8% (285,2 млн грн) завинили з єдиного внеску. Суттєва сума боргу -
178 млн грн - обліковується за фізичними особами-підприємцями.

Протягом року здійснювався моніторинг відомостей Реєстру застрахованих осіб, завдяки якому можна відстежити тенденції на ринку праці Полтавщини. У числі негативних явищ – збільшення на 2,7% кількості найманих працівників, що мають заробітну плату нижчу за мінімальний рівень. Якщо загальна чисельність офіційно працевлаштованих громадян на Полтавщині, які зі своїх зарплат сплачують внески до пенсійного бюджету, становить 298,1 тисяч, то працівників, що одержують виплати із порушенням законодавства про працю, - 50,6 тисяч, або 17%. Позитивом можна вважати те, що працевлаштованих осіб в області під час війни стало на 2,7 тис. більше, ніж звільнених, а кількість працівників з неповним робочим днем зменшилась майже на тисячу. Пояснення цьому – десятки тисяч переселенців, які знайшли прихисток і роботу в регіоні.

Відповідно до урядових рішень наприкінці 2022 року стартував поетапний процес передачі органам Пенсійного фонду України функцій щодо призначення та виплати житлових субсидій і пільг.

З 1 жовтня 2022 року Головне управління розпочало виплату
36,9 тис. субсидій та 33,4 тис. пільг.  За три місяці виплачено відповідно 315,1 млн грн і 98,3 млн грн. На 01.01.2023 кількість одержувачів субсидій в області становить 126,7 тис. осіб з середнім розміром 1728 грн. Одержувачів пільг – 32,4 тис. осіб з середнім розміром виплати 1741 грн.

З 01.01.2023 відповідно до законодавчих змін Пенсійний фонд України виконує функції уповноваженого органу управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві. Зважаючи на це, Головне управління на підставі справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, переданих органами соцстраху, забезпечує повноцінне здійснення страхових виплат і надання соціальних послуг.

Головне управління Пенсійного фонду

України в Полтавській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано