Українське посвідчення водія можна обміняти вже у трьох європейських країнах

Дата: 14.03.2023 15:00
Кількість переглядів: 121

ОБМІН ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ В СЛОВАЧЧИНІ

З 2 березня у Словаччині почали надавати послугу обміну українського посвідчення водія. Його можна обміняти в мобільно-технічних комплексах ДП «Документ», що працюють за адресою: Братислава, 821-09, Mlynské nivy 5A (територія автостанції –1 поверх ТЦ «Nivy centrum»).

Заступник начальника регіонального сервісного центру МВС в Полтавській області Ірина Пархоменко розповіла, що документ можна замінити, якщо закінчився термін його дії, змінилися анкетні дані власника або ж за бажанням обміняти старе посвідчення на нове. Для цього потрібно надати наступні документи:

  • паспорт громадянина України із зазначеним у ньому зареєстрованим місцем проживання, а якщо паспорт у форматі ID-картки без наявних відомостей про реєстрацію місця проживання, то разом надається витяг про реєстрацію місця проживання особи;
  • довідку платника податків – «ідентифікаційний код»;
  • наявне посвідчення водія, яке підлягає обміну;
  • документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу тощо), у разі зміни таких даних.

Обміняти посвідчення водія можна з вівторка до п’ятниці з 9:00 до 16:00 та в суботу з 9:00 до 14:45.

Ірина Пархоменко зауважила, що послугу надають, якщо особа має фізичний документ, відновити ж втрачене чи знищене українське посвідчення водія за кордоном поки що немає можливості.

Словаччина – вже третя країна Євросоюзу, в якій запрацювала така послуга. Українське посвідчення водія також можна обміняти в Польщі та Чехії.

 

Українське посвідчення водія відтепер можна обміняти в Чехії

З 28 лютого в Чехії запрацювала послуга обміну українського посвідчення водія. Її надають в мобільних програмно-технічних комплексах ДП «Документ» у Празі, розповіла заступник начальника регіонального сервісного центру МВС в Полтавській області Ірина Пархоменко.

Комплекси розташовані за адресою: Náměstí Republiky 656/8 (паркінг ТЦ «Kotva»). Обміняти посвідчення водія можна з вівторка до п’ятниці з 9:00 до 16:00, а також у суботу з 9:00 до 14:45 за місцевим часом. Громадян обслуговують як за попереднім записом, так і в порядку «живої черги».

За словами Ірини Пархоменко, обміняти посвідчення водія можна в таких випадках:

  • закінчився термін дії посвідчення водія (обмін відбувається без складання іспитів за умови наявності протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху);
  • у водія змінились паспортні дані – ім’я або прізвище;
  • посвідчення затерлось і написи на ньому більше не читаються;
  • за бажанням власника отримати посвідчення сучасного зразка.

Для обміну необхідно надати:

  • паспорт громадянина України із зазначеним у ньому зареєстрованим місцем проживання, а якщо паспорт у форматі ID-картки без наявних відомостей про реєстрацію місця проживання, то разом надається витяг про реєстрацію місця проживання особи;
  • довідка платника податків — «ідентифікаційний код»;
  • наявне посвідчення водія, яке підлягає обміну;
  • документ, що підтверджує зміну особистих даних (наприклад, свідоцтво про реєстрацію шлюбу тощо) у разі зміни таких даних.

Співробітники ДП «Документ», отримавши від клієнта пакет документів, оформлюють заявку на обмін посвідчення водія, яку дистанційно розглядає адміністратор сервісного центру МВС в Україні. Після схвалення заявки – у Празі друкують новий документ. Тому, якщо під час розгляду заявок в Україні не виникне обставин непереборної дії, що завадять цьому, громадянин зможе забрати новий документ у день звернення.

Ірина Пархоменко нагадала, що обмін українського посвідчення водія також діє в чотирьох містах Польщі: Варшаві, Вроцлаві, Гданську та Кракові.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано