Опісторхоз та його профілактика

Дата: 22.03.2023 10:06
Кількість переглядів: 106

Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних  утворень, печінки та підшлункової залози.

Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок Дніпра та його притоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

У Миргородському районі у 2022 році  зареєстровано 14 випадків опісторхозу, у т.ч. 5 – із сімейного вогнища. Причиною захворювання стало вживання в їжу малосольної (секундай) та недостатньо просмаженої річкової риби домашнього приготування.

Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних  утворень, печінки та підшлункової залози.

Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок Дніпра та його притоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

У Миргородському районі у 2022 році  зареєстровано 14 випадків опісторхозу, у т.ч. 5 – із сімейного вогнища. Причиною захворювання стало вживання в їжу малосольної (секундай) та недостатньо просмаженої річкової риби домашнього приготування.

Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (линь, плотва, чабак, сазан, лящ, червонопірка та ін.).

Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу.

Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту.

 Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення, таких як цироз печінки або навіть смерть.

З метою профілактики опісторхозу необхідно:

  • не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання);
  • не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах;
  • не допускати згодовування сирою рибою котів, собак;
  • не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.
  •  

    ПАМ’ЯТАЙТЕ!

    -                  Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко і тривало лікується.

    -                  Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати!

    -                Головне – не вживати в їжу сиру, малосолену та свіжов’ялену рибу.

    -                 Смажити велику рибу треба 15-20 хвилин під кришкою, попередьо розрізавши її вздовж хребта; варити теж 15 хвилин з моменту закипання.

    -                   Перед тим, як в’ялити рибу, для повної загибелі личинок обов’язково

             витримайте її 12-14 днів у 20% розчині солі (2 кілограми солі на відро води).

           -            Тільки виконуючи ці рекомендації, Ви вбережете себе та своїх дітей від зараження тяжкою хворобою – опісторхозом.

     

    Герасименко А.В. – завідувач, лікар-епідеміолог  віддідення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб

    Миргородського РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано