ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ

Дата: 23.03.2023 16:51
Кількість переглядів: 140

 

Щорічно 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882 році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цього часу загрожує всьому людству.

Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму, але найбільш частою його локалізацією є органи дихання. Його викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ), яка називається також паличкою або бацилою Коха. На туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі мають більший ризик виникнення захворювання, а саме:

- особи, що знаходяться у постійному контакті з хворим на туберкульоз;

- ВІЛ інфіковані та хворі на СНІД;

- особи, що страждають на алкоголізм, палять, вживають наркотики;

- особи з послабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб (цукровий діабет);

- діти, оскільки їхня імунна система не сформована;

- літні люди через послаблення їхньої імунної системи.

 Головним завданням нової Глобальної стратегії ВООЗ із протидії ТБ до 2035 р. є звільнення світу від ТБ з досягненням нульового рівня захворюваності, смертності та страждань від цієї недуги. Питання протидії ТБ в Україні є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення хворих по медичну допомогу, пізнє виявлення ТБ і поєднаних форм ВІЛ/ТБ, що зумовлює високий рівень смертності від ТБ і є результатом відсутності комплексного підходу до поєднання профілактичних та лікувальних програм на державному і регіональному рівнях в єдину ефективну систему протидії.

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

За даними Центру громадського здоров’я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на ТБ, включно з його рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника 2021 року (18 241 або 44,0 на 100 000 населення).

Захворюваність на ТБ серед дітей віком до 14 років залишилася на рівні 2021 року — 7,4 на 100 000 дитячого населення (450 випадків).

В Миргородському районі за 2022 рік зареєстровано 24 випадки вперше діагностованого туберкульозу , а в Полтавській області - 421 випадок захворювання на ТБ.

Шановні мешканці громад Миргородського району! Щоб уберегти себе від зараження туберкульозом, необхідно:

- відмовитись від шкідливих звичок, які знижують опірність організму;   - слідкувати за чистотою і порядком у приміщенні та за його межами; 

  - не допускати захаращення і скупчення пилу;                                           

- щодня проводити вологе прибирання помешкання та меблів;                - як можна частіше провітрювати приміщення;                                          

- не чистити в кімнаті одяг та взуття;                                                           

- завжди мити руки перед їдою;                                                                     - дотримуватися режиму харчування;                                                           - не купувати м'ясо,молоко на стихійних ринках;                                      

- у їжу вживати тільки кип’ячене молоко;                                                     - дотримуватися режиму праці та відпочинку;                       

  - загартовувати свій організм (займатися фізкультурою і спортом);         

- частіше бувати на свіжому повітрі;                                                            

- уникати стресових ситуацій;                                                                      

- регулярно проходити флюорографічне обстеження (1 раз на рік)    

Туберкульоз можна вилікувати! Неприпустимо самостійно ставити діагноз туберкульозу та займатися самолікуванням! При виникненні хоча б одного з симптомів туберкульозу негайно зверніться до лікаря.

Не затягуйте час і не займайтеся самолікуванням. Чим раніше буде розпочате лікування, тим більше шансів на його успіх. Туберкульоз не розрізняє соціального статусу та однаково небезпечний для всіх. Існують програми боротьби з туберкульозом і ефективні ліки. Лікування туберкульозу необхідно розпо чинати якомога раніше, аби швидше і легше досягти результату. В Україні лікування протитуберкульозними препаратами безкоштовне.

Відділення епідеміологічного нагляду

 (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Миргородського РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано