БОРЕМОСЯ З БУР’ЯНАМИ ВОСЕНИ НА ПРИСАДИБНИХ ДІЛЯНКАХ

Дата: 02.10.2023 09:47
Кількість переглядів: 128

Фото без опису

 

Один із головних ворогів садівника і городника являються бур’яни. Крім живлення бур'ян також забирає вологу, яку не встигають поглинути культурні рослини, також він є джерелом розмноження багатьох хвороб та шкідників сільськогосподарських культур. Важливим фактором у вирощуванні та отриманні високого урожаю сільськогосподарських культур на присадибних ділянках є їх захист від бур’янів. Бур'яни не просто знижують врожайність, але взагалі можуть призвести до загибелі культурних рослин. Деякі городники вважають, що перед зимівлею проводити процедуру боротьби з бур’янами на городах не обов'язково, але це не так, восени потрібно приділити час боротьбі з бур'янами. Зокрема, проти коренепаросткових та зимуючих бур'янів, сходи яких з'являються також і восени. Тому обов’язково в цей період необхідно з ними проводити  боротьбу, так як за теплої, вологої і тривалої осені обробки городів гербіцидами суцільної дії восени, ефективніші за весняні.

Якщо залишити на городах бур'яни, восени на рослинах сформується насіння, і весну доведеться починати з прополки грядок. Причому кількість бур'яну буде вища в кілька разів, адже з однієї рослини з'явиться відразу кілька. Видаляти бур'яни потрібно не тільки з грядок, а й біля дерев і кущів, стежок які на території городу. 

Боротьба з бур’янами повинна здійснюватись агротехнічними, хімічними та іншими засобами. Найголовнішим, безумовно, є агротехнічний захід, а хімічні використовуються, як допоміжні, страхувальні.

Агротехнічний найпростіший спосіб – обробка верхніх шарів ґрунту.

Так механічний спосіб (видалення бур'янів руками, зрізання сапкою надземної частини) трудомісткий, оскільки займає багато сил і часу для людини - і сьогодні досить популярний серед городників.

Додаткові посадки - посів сидератів, ефективно пригнічують ріст бур’яну. Цей метод полягає у висаджуванні на вільних ділянках (міжряддя, звільнені після збору врожаю місця) інших корисних рослин. До таких рослин належать однорічники з потужною кореневою системою. Крім боротьби з бур'янами вони ще роблять ґрунт пухким, захищають культурні рослини від шкідників і хвороб. Для конкретного виду бур'яну висівають окремі сидерати. Так, проти берізки польової використовують гірчицю як сидерат, проти пирію - пшеницю. Засіявши ними ділянку, пирію не очікується на ній кілька років.

Народні методи боротьби

Боротьба з бур'янами на городі може вестися і народними методами. Городники по – різному до них відносяться: хтось скептично, а хтось використовує їх регулярно і задоволений результатом. Тільки вам вирішувати, вдаватися до цих порад чи ні, але ось популярні з них:

  • Сода — знайдеться на будь-якій кухні і пригнічує розростання бур'янів. Потрібно приготувати міцний содовий розчин і обприскати ним місця скупчення бур'яну.

  • Сіль — теж є в кожному домі. Сухою сіллю посипають ґрунт, не шкодуючи. Після дощу сіль вбереться в ґрунт і почне діяти. Але на городі і грядках використовувати сіль не можна, оскільки овочі будуть погано рости на такій землі. Цей варіант більше для стежок і садових доріжок.

  • Оцет — для робочого розчину змішують оцет і воду у співвідношенні 1:1 (2 склянки води і оцту), додають 2 ч.л. засоби для миття посуду і пакет лимонної кислоти. Розчином обприскують ґрунт із пульверизатора.

  • Бур'ян на доріжці можна видалити, поливши його окропом.

  • Приготуйте такий розчин: господарське мило натріть на тертці, додайте сіль і оцет в однаковій кількості. Обприскайте розчином бур'яни.

 

У жовтні найбільш відповідний час, щоб боротися з бур'янами на ділянці. Пирій повзучий, осот, берізка польова — злісні бур'яни, з якими стикалися майже всі городники, тому знають, наскільки вони живучі. Боротися з ними можна і впродовж росту культурних рослин, але восени можна підійти до проблеми більш комплексно. Як тільки зібрано врожай з грядок, можна приступати до боротьби з бур'янами хімічним методом. Адже якщо на ділянці вже не ростуть культурні рослини, можна використовувати більш сильні препарати – системні гербіциди проти бур'янів, які можуть нашкодити культурним рослинам.

Для боротьби з бур'янами з застосуванням гербіцидів вибирайте сухий день без вітру та дощу, якого не буде хоча б кілька годин після обприскування. При застосуванні гербіцидів варто пам’ятати таке: найкраще гербіциди діють під час активного росту бур’янів та температурі 18–20°С тепла. Враховуйте рекомендації виробника, адже деякі препарати знижують ефективність при середньодобовій температурі 10 С. А якщо стовпчик термометра наближається до 0, ефекту від препарату може не бути зовсім. Якщо на ділянці є пирій, його знищують гербіцидом коли бур’ян досягнув висоти 10-15 см.

Проти однорічних та багаторічних дводольних бур’янів застосовують хімічний метод - гербіциди які передбачені згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для роздрібного продажу населенню. Обприскування вегетуючих бур’янів восени проводять після збирання попередника (за три тижні до оранки) одним із гербіцидів ізопропіламінної солі гліфосатів – Вулкан Плюс 40-60мл на 5л води на сотку, Гліфовіт 40-80мл на 1 сотку, Раундап Макс 30-60 мл на 10 л води на 1 сотку, Отаман, РК – 40-60мл на 1 сотку, Ураган форте 15 мл на 5л води на сотку, Торнадо,500 - 40-50 мл на 3 л води або Напалм на площі під овочеві культури – 40 -80мл на 5л води на 1 сотку або інший препарат. Хороший ефект в боротьбі з берізкою при застосуванні гербіциду Антибур’ян та Протибур’ян або Федерал 30-50мл на 10л води на 1 сотку. Щоб підвищити дію препарату, рекомендується додати в робочий розчин прилипач Тандем. Обробляти бур'яни потрібно свіжоприготовленим розчином у день змішування. Рослини гинуть протягом 2-3-х тижнів. Також не можна 7–14 днів до і після обприскування рихлити ґрунт або перекопувати.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що при закупівлі пестицидів, звертайте увагу на оригінальні засоби захисту рослин і  убережіться від закупок фальсифікованих пестицидів.

Увага! В будь-якому випадку при проведенні обприскувань необхідно дотримуватись рекомендацій на упаковці та елементарних вимог із правил техніки безпеки, особистої гігієни при роботі з хімічними засобами захисту рослин - працювати в індивідуальних засобах захисту.

У всіх способів боротьби з бур'яном є як переваги, так і слабкі сторони. Й іноді для поліпшення ефекту їх поєднують або чергують.

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Полтавській області Лариса  БІЛОКІЗ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано