Про шкідливість сарани    

Дата: 23.07.2024 10:28
Кількість переглядів: 55

 

Фото без опису

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує – про повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що в південних районах Республіки Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області, поширена перелітна сарана (Locusta migratoria). Також її виявлено на території Слобожанської селищної ради Чугуївського району Харківської області, де запроваджений особливий режим захисту рослин.

Шкідливість саранових обумовлена надзвичайно високою інтенсивністю живлення, здатністю до масового розмноження та перельотами деяких видів на великі відстані. Можливість спалахів чисельності обумовлена високою потенціальною плодючістю ряду видів, що стримується обмежувальною дією факторів довкілля та внутрішньо-популяційних механізмів. Спалахи чисельності саранових часто пов’язані з рядом посушливих років і весняних посух. Збільшення чисельності сарани спостерігається після 1-2 посушливих років, які характеризуються підвищеними температурами вегетаційного періоду і зменшеною кількістю опадів.

Незважаючи на те, що на території Полтавської області поширення цього шкідника не відмічено, необхідно провести комплекс профілактичних заходів із попередження його поширення, оскільки в умовах посушливої погоди ареал поширення, чисельність та шкодо чинність шкідника може збільшитися.

Насамперед агровиробникам необхідно систематично проводити обстеження сільськогосподарських угідь, неорних земель, пасовищ, місць біля водойм, для своєчасного виявлення та недопущення поширення осередків з високою чисельністю перелітної сарани. Обстеження краще проводити після сходу сонця і до 9.00 години або з 18.00 і до заходу сонця, коли саранові в стані відносного спокою перебувають на рослинах.

За способом життя саранові поділяються на стадні, до яких відноситься італійський прус, перелітна і марокканська сарана, та нестадні види – кобилки, коники, інші. Саранові час від часу збираються у величезні куліги - тимчасові скупчення личинок (якщо це личинки) або зграї (скупчення імаго) й мігрують на далекі відстані. Дорослі саранові групами перелітають на відстані до кількох десятків кілометрів. Але під час сильних вітрів зграї стадних саранових може заносити ще далі, відомі випадки перельотів на відстань понад 200 км за добу. Надвисокі температури повітря часто спричиняють масовий рух личинок, зазвичай в одному напрямку, на пошуки соковитої рослинності, зокрема в посіви сільськогосподарських культур. Згуртовані личинки дотикаються одна до одної і, як наслідок, виникає умовний рефлекс стадності. Куліги личинок здатні знищувати на своєму шляху 40-100% рослинної маси. За добу зазвичай переміщуються на 30-50 м, рідше – на 150-200 м, а за всю личинкову фазу відходять від місць відродження на відстань до 3-4 км.

Імаго розміром 29 – 59 мм, бурого або зеленуватого кольору, передньоспинка з гострим поздовжнім кілем посередині; надкрила довгі, з бурими плямами; задні крила прозорі зі слабким жовтувато зеленуватим відтінком в основній частині. Личинка імагоподібна, має п’ять віків. З другого віку в личинки розвиваються зачатки крил, їхні розміри характерні для кожного віку. З кожним линянням збільшується число члеників вусиків (з 13 у першого віку до 26 в останнього). Личинки відроджуються в теплі роки в третій декаді травня — на початку червня, а в холодні — в другій декаді червня. Окрилення у південних резерваціях починається в перших числах липня, а відкладання яєць самками розпочинається у середині серпня і триває до жовтня.

 

Заходи боротьби з сарановими.

Найефективнішими заходами восени є проведення боронування, дискування або оранка всієї площі залежно від характеру її використання (перелоги, пасовища тощо). В осередках високої чисельності ворочок ефективним агротехнічним прийомом є глибока відвальна оранка з боронуванням. Хімічні обробітки проводять за чисельності личинок стадних видів 2-5 екз./1 кв. м, нестадних саранових 10-15 екз./1 кв. м. Захист посівів від саранових починають за масової появи личинок I віку. Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати за розвитку їх у III-IV, до окрилення слід завершити хімічні заходи. Кулігу, що рухається, обробляють на площі за 200-250 м від її «голови», охоплюючи по спіралі, що перевищує фронт куліги. Обробки проводять дозволенними до використання в Україні інсектицидами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробки проводять вранці та ввечері, коли шкідники знаходяться на рослинах.

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» і Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0283-21#Text.

Звертаємо увагу на те, що під час та після проведення винищувальних заходів із застосуванням хімічних засобів захисту рослин необхідно дотримуватись заборони випасу свійської худоби та птиці на території проведення захисних заходів та межуючій з нею. Бджолярам необхідно завчасно вжити відповідні заходи для унеможливлення отруєння бджіл.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує на тому, що відповідно Закону України « Про захист рослин» ст. 18 підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин: проводити систематичні обстеження угідь, посівів, насаджень, продукції рослинного походження, сховищ тощо і в разі виявлення поширення шкідливих організмів інформувати про це центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин. Тобто у разі виявлення осередків перелітної сарани необхідно терміново повідомити про це Головне Управління Держпродспоживслужби в Полтавській області державному фітосанітарному інспектору Білокіз Ларисі Миколаївні (тел. 0993032883) та для недопущення масового поширення небезпечного шкідника провести захист посівів та інших угідь.

У разі появи сарани на присадибних ділянках місцевим мешканцям рекомендується проводити винищувальні заходи за допомогою побутових оприскувачів засобами захисту рослин, дозволеними для роздрібного продажу та використання населенням.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса БІЛОКІЗ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано