Увага! Африканська чума свиней!
У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) в області та з метою мінімізації ризиків розповсюдження захворювання та недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію Миргородського району, до господарств будь – якої форми власності, Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області повідомляє про необхідність посилення заходів профілактики недопущення АЧС.
Африканська чума свиней (АЧС) – це контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, хронічно безсимптомно та характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що в кінцевому результаті призводить до значних економічних збитків.
Варто зазначити, що на АЧС хворіють тільки домашні і дикі свині. Люди та інші тварини не хворіють, але можуть бути переносником збудника, оскільки збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.
Характерними для хвороби є наступні клінічні ознаки:
Раптова загибель тварин за відсутності клінічного прояву.
Підвищення температури тіла до 40.5 – 42 °C.
Зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, занурившись в підстилку.
Синюшність шкіри та червонувато – фіолетові плями черева, під грудка, вух, п’ятака.
Як відбувається зараженість свиней на АЧС:
-
шляхом безпосереднього контакту;
-
через ґрунт, не знезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, диких кабанів, бродячих тварин, птахів та персонал, що обслуговує;
-
згодовувані харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.
Для захисту поголів’я від АЧС необхідно:
-
забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
-
дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
-
забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизації у місцях утримання свиней, зберігання і перероблення кормів;
-
не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів (ветеринарної довідки або свідоцтва форма № 1), які підтверджують стан здоров’я тварин. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
-
не купляти корми та кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю);
-
не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
-
забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
-
повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней;
-
не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.
Тел. (05355)44818 – Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.